Binnenland

LandschappenNL: personeelstekort mede oorzaak kennistekort natuur

Terreinbeheerders hebben, net als provincies, een tekort aan menskracht, stelt LandschappenNL. Mede daardoor is er een tekort aan kennis over de staat van de natuur in de provincies, legt een woordvoerster uit. LandschappenNL reageert op de eerste adviezen van de Ecologische Autoriteit, die vrijdag onder meer stelde dat de provincies Zuid-Holland en Limburg nog te weinig inzicht hebben in de oorzaken van de slechte staat van vier Natura 2000-gebieden.

31 March 2023 16:10Leestijd 3 minuten

LandschappenNL is een koepel van de provinciale landschappen en landschapsbeheerorganisaties. Die moeten uitvoering geven aan de doelen die de provincie stelt voor natuurgebieden. Als een gebied bijvoorbeeld te droog is, moeten de landschapsbeheerders bedenken hoe dat probleem kan worden opgelost en daar ook uitvoering aan geven.

De woordvoerster zegt dat ze het tekort merkt bij alle organisaties die zich bezighouden met de uitvoering van landschapsbeleid. Ze noemt het wel „positief dat nu in Nederland het besef breed wordt gedeeld dat er sprake is van urgente vraagstukken op het gebied van natuur, water en klimaat”. Ze vindt het verder van belang „dat we de krachten zoveel mogelijk bundelen, de kennis en ervaring van (opgeleide) groene vrijwilligers benutten en ook meer aandacht hebben voor het opleiden van meer jonge mensen om te werken aan een groenere en leefbare wereld”.

Ook Natuurmonumenten laat in een reactie weten graag samen te werken met provincies „aan de beste en effectiefste maatregelen om natuur te herstellen”. De organisatie beheert een deel van de natuur in Nederland. Volgens Natuurmonumenten is het goed dat de Ecologische Autoriteit er is: „Hiermee wordt gewaarborgd dat het geld dat beschikbaar is voor natuurherstel aan de meest effectieve maatregelen wordt besteed”.

Maar hoewel de autoriteit stelt dat er op dit moment onvoldoende kennis is bij provincies is over de staat van de natuur, weten we volgens Natuurmonumenten „al jaren genoeg om vandaag nog te beginnen met natuurherstel. Want dat een overmaat aan stikstof de natuur schaadt, is bekend. Het reduceren van de uitstoot helpt de natuur dus sowieso.”

Alle provincies stellen natuurdoelanalyses op, waarin ze onderbouwen welke maatregelen ze nemen voor natuurherstel in beschermde gebieden. De Ecologische Autoriteit is ingesteld door het kabinet om die analyses te beoordelen. De autoriteit bestaat uit onafhankelijke deskundigen, zoals wetenschappers. Adviezen van een onafhankelijk orgaan zijn belangrijk, zo is de gedachte, omdat er soms twijfel of een verschil van mening ontstaat over meetmethoden van onder meer stikstofuitstoot en de effecten daarvan.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer