Buitenland

Australië gaat na ‘verloren decennium’ CO2-uitstoters aanpakken

Het Australische parlement heeft een wet goedgekeurd die de uitstoot van CO2 van grote bedrijven fors aan banden legt. Meer dan tweehonderd grote uitstoters moeten voortaan elk jaar hun CO2-uitstoot met 4,9 procent verkleinen.

ANP
30 March 2023 09:33

Het gaat om steenkoolmijnen, olieraffinaderijen en aluminiumbedrijven. Die vormen een belangrijk onderdeel van de Australische economie. De nieuwe reducties moeten ertoe leiden dat het komende decennium 200 miljoen ton minder CO2 in de atmosfeer terechtkomt.

Als gevolg van die industrieën, en een levensstijl die nog sterk afhankelijk is van fossiele brandstoffen, behoren de Australiërs per hoofd van de bevolking tot de grootste uitstoters van CO2. Een Australiër stoot jaarlijks gemiddeld 15,3 ton CO2 uit. Bij de gemiddelde Nederlander blijft dat beperkt tot 8,4 ton.

Onder voormalig premier en klimaatcriticus Scott Morrison hobbelde Australië achteraan als het ging om groene maatregelen. Maar diens opvolger Anthony Albanese, die in april vorig jaar werd gekozen, wil daar verandering in brengen.

Albanese noemde de voorbije tien jaar „een verloren decennium.” Hij kwam eerder al met het doel om tegen 2030 43 procent minder uit te stoten. Tegen 2050 moet Australië klimaatneutraal zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer