Minister zet rijksgrond in voor agrarische bedrijven
Minister De Jonge van Volkshuisvesting wil rijksvastgoed gaan inzetten om woningtekort, asielinstroom en stikstofproblematiek het hoofd te bieden.
Dat meldde de minister dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) stelt in de toekomst vaker agrarische gronden beschikbaar om daar boerenbedrijven te vestigen die op de oorspronkelijke locatie niet voortgezet kunnen worden. Tot op heden worden deze compensatiegronden vooral ingezet voor wegen.
Ook gaat het RVB met het ministerie agrarische gronden verwerven en pachtvrij maken zodat de grondvoorraad van het RVB op peil blijft.
Rijksgronden in Almere, Lelystad en Katwijk zullen worden ingezet voor woningbouw en er komen wooneenheden in bijvoorbeeld voormalige gevangenissen. Voor asielzoekers, statushouders en Oekraïners komen eveneens rijksgebouwen beschikbaar.
De rijksgronden beslaan ruim 80.000 hectare; bijna 2 procent van de oppervlakte van Nederland.
Woensdag eiste milieubeweging Mobilisation for the Environment (MOB) van de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg dat die de vergunning intrekken van veertig agrarische piekbelasters. Volgens de organisatie is dit de meest effectieve manier voor emissiereductie. Als de provincies weigeren, stapt MOB over zestien weken naar de rechter.