Groen & duurzaamheidFaunadag

Wolf in schijnwerpers op Faunadag

Kasteel Middachten heeft een primeur. Voor het eerst in de Nederlandse historie hangen geweien en slagtanden van wild dat zowel door mensen als door wolven wordt bejaagd in dezelfde ruimte. „We ondersteunen elkaar”, verklaart Floris Leyssius, voorzitter van Vereniging het Edelhert.

Gert Janssen
23 March 2023 09:28Gewijzigd op 13 December 2023 10:18
Commissie van vijftien keurmeesters inspecteert geweien. beeld VidiPhoto
Commissie van vijftien keurmeesters inspecteert geweien. beeld VidiPhoto

Roofvogeldemonstraties, optredens van jachthoornblazers, manden vlechten: voor het eerst in drie jaar tijd vindt zaterdag op het landgoed van kasteel Middachten weer de zogenoemde Faunadag plaats. Het publiek is dan welkom om kennis te maken met natuur en jacht in Nederland en in het bijzonder op de Veluwe. Faunabeheerders laten die dag zien hoe zij de natuur beheren. Jagen hoort daarbij, legt faunaonderzoeker Gerrit Jan Spek uit. „Zonder jacht zou het aantal herten stijgen van 2500 naar 25.000.”

De geweiententoonstelling in de kelders van het kasteel is een van de hoogtepunten van de Faunadag. Op die tentoonstelling is een unicum in de jachthistorie te zien. Voor het eerst hangen de prooien van alle dieren die op grof wild jagen bij elkaar, maar ook die van mensen. Van de achtergebleven karkassen zijn de geweien verzameld, bestudeerd en opgehangen. De wolf is de meest besproken jager in de samenleving. Opvallend is dat het roofdier zich vooral tegoed heeft gedaan aan de moeflon. Op de Hoge Veluwe is het beest dan ook verdwenen en alleen op enkele particuliere landgoederen achter wolvenrasters lopen nog wat exemplaren.

„De moeflon is een bergschaap en heeft rotsen nodig om te kunnen vluchten. Zelfs een marathonloper weet het dier wel in te halen, dus zeker ook een wolf”, doceert Leyssius, voorzitter van een keuringscommissie die deze week op kasteel Middachten de jachtresultaten van het afgelopen seizoen inspecteert. Daarnaast is de wolf vooral geïnteresseerd in kalveren van herten en reeën omdat dat makkelijke prooien zijn. Daarom schieten jagers vooral volwassen zwijnen, reeën en edelherten om een gezonde en evenwichtige wildstand te bereiken. „Eigenlijk ondersteunt de wolf ons werk”, vinden Leyssius en Spek. „Maar hij zal de jacht in Nederland nooit kunnen overnemen. Dat dier eet zo’n 4 kilo vlees per dag – dat is te weinig.”

Samenwerking

De twee zeggen nog weinig ervaring te hebben met ‘samenwerking’ met de wolf. „Wel zien we dat zo’n tweederde van de kalfjes op de West-Veluwe en op de Hoge Veluwe slachtoffer is van een roofdier. Van de andere gebieden hebben we nog geen gegevens.”

Als een dier is geschoten, keurt de jager het gewei. Dat is nodig om te controleren of de juiste dieren zijn bejaagd en niet onbedoeld zijn neergeknald. In dat laatste geval krijgt het gewei een rode sticker. Dat gebeurt ook met prooidieren. „Als we een verkeerd hert schieten, is dat voor ons een drama. We streven naar een evenwichtige wildstand. Vroeger wilde iedereen bijvoorbeeld een edelhert met een groot en mooi gewei zien. Nu letten we vooral op een goede balans tussen mannetjes en hinden in verschillende leeftijdscategorieën.”

In het zogenoemde faunaregistratiesysteem worden vervolgens de aantallen en soorten geschoten wild ingetekend. Samen met de voorjaarstellingen van de faunabeheereenheden kan de provincie dan ieder jaar de aantallen herten, reeën en wilde zwijnen vaststellen die moeten worden bejaagd. Het is belangrijk dat jagers genoeg dieren afschieten om wildaanrijdingen en schade aan bos en landbouw te voorkomen. De provincie is verantwoordelijk voor beheer van Natura 2000-gebieden. Die vormen samen een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden.

De Faunadag op kasteel Middachten begint zaterdag om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Bezoekers kunnen onder meer wild proeven en geweien kopen. Daarnaast zijn er diverse lezingen –onder andere over de wolf in Nederland–, informatiestands en rondleidingen. De toegang is gratis.

Meer over
De wolf

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer