Sunaks Brexitdeal stuit op verzet van unionisten en brexiteers
Het Britse Lagerhuis buigt zich over de Brexitafspraken die premier Rishi Sunak heeft afgesproken met de Europese Commissie. Waarschijnlijk kan Sunak op een meerderheid rekenen voor het nieuwe handelsprotocol, maar een aanzienlijk verzet van Noord-Ieren en binnen zijn eigen partij zou een fikse tegenvaller zijn voor de premier.
De ogen zijn gericht op de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP), maar ook op de harde brexiteers binnen Sunaks Conservatieve Partij. Hun steun voor het zogeheten ‘Windsor Framework’ is belangrijk omdat zij de belangrijkste critici waren van de vorige deal, het huidige Noord-Ierland-protocol. Pro-Britse unionisten willen dat Noord-Ierland volwaardig lid is van het Verenigd Koninkrijk en niet, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met Europese wetten en regels.
De Noord-Ierse unionisten hebben al aangegeven de plannen niet te kunnen steunen, ondanks „aanzienlijke vooruitgang” die door de deal is geboekt. Maar blijkbaar was de vooruitgang onvoldoende en zijn niet alle eisen ingewilligd. De DUP is al ruim een jaar ontevreden over de situatie en houdt daarom de regeringsvorming in Noord-Ierland tegen.
Veel Conservatieven reageerden wel meteen enthousiast op het akkoord dat Sunak eind februari heeft bewerkstelligd, maar de hardliners binnen de partij hielden zich stil. De eurosceptische vleugel van de Conservatieven, die zichzelf de European Research Group (ERG) noemt, leek de reactie van de DUP af te wachten. Dinsdag sprak de voorzitter van de groep zich fel uit tegen een deel van het akkoord. Maar de ERG als collectief heeft nog niet besloten of het voor of tegen zal stemmen. De harde brexiteers komen woensdag samen voor de sessie in het Lagerhuis om hun besluit te nemen.
Toch hoeft Sunak zich geen zorgen te maken voor de stemming. Oppositiepartij Labour heeft gezegd de plannen te willen steunen, waardoor een meerderheid in het parlement bijna zeker is.