Extreme droogte leidde in 2022 tot 43.000 doden in Somalië
Extreme droogte heeft vorig jaar in Somalië naar schatting 43.000 doden veroorzaakt. Dat schrijven de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), UNICEF en het ministerie van gezondheid van Somalië in een maandag verschenen rapport. In mogelijk de helft van de gevallen zou het gaan om kinderen.
In het rapport schrijven de organisaties verder dat de droogte in de Hoorn van Afrika ook dit jaar veel sterfgevallen kan veroorzaken. Naar schatting zullen in de eerste helft van 2023 minstens 18.000 mensen komen te overlijden als gevolg van de droogte. Door de droogte lijden veel Somaliërs honger, omdat oogsten mislukken.
„Het is een race tegen de klok om slachtoffers te voorkomen en levens te redden”, reageert Mamunur Rahman Malik, de vertegenwoordiger van de WHO in Somalië. „Ziekten gedijen wanneer honger en voedselcrises voortduren. Als we nu niets doen, zullen er meer mensen sterven aan ziekte dan aan honger en ondervoeding samen”, voegt hij daaraan toe.
In de Hoorn van Afrika is het veelal droog, maar het gebied kent jaarlijks twee regenseizoenen. De afgelopen twee jaar regende het echter niet, waardoor inmiddels vijf regenseizoenen op rij zijn gemist. Meteorologen verwachten dat de droogte ook dit jaar aanhoudt, met een zesde regenseizoen dat wordt gemist. Ook de naastgelegen landen Kenia en Ethiopië zullen daarmee worden geconfronteerd.