Binnenland

Hoog verloop onder gemeenteraadsleden en wethouders

In gemeentes vertrekken veel raadsleden en wethouders en dat draagt niet bij aan de stabiliteit van het bestuur. Dat schrijft het ministerie van Binnenlandse Zaken in een tweejaarlijks rapport over de staat van het bestuur in Nederland. Ook in provincies is het verloop hoog.

ANP
20 March 2023 12:31Gewijzigd op 20 March 2023 14:16

Tussen de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en 2022 stopte 38 procent van de raadsleden en 47 procent van de wethouders. Vaak heeft dit een praktische reden, bijvoorbeeld als een raadslid of wethouder een andere politieke functie krijgt.

Bij de helft van de vertrokken gemeenteraadsleden en een derde van de wethouders tellen ook andere overwegingen. Raadsleden vinden dat hun werk veel tijd in beslag neemt en moeilijk te combineren is. Ze doen het raadswerk vaak naast een andere baan. Wethouders struikelen vaak over „politiek-bestuurlijke kwesties”, bijvoorbeeld als ze in opspraak raken.

Een ruime meerderheid van de Statenleden (71 procent) kwam na de verkiezingen van 2019 voor het eerst als volksvertegenwoordiger de provincie in. In Gelderland zit 31 procent langer dan vier jaar in de Staten, in Overijssel 30 procent. Vrouwen houden het eerder voor gezien dan mannen.

De zittingsduur van de leden van Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie, is min of meer vergelijkbaar met die van de provinciale volksvertegenwoordigers. Drie op vier gedeputeerden zijn korter dan vier jaar in functie.

Uitzonderingen zijn er wel. Een derde van de Overijsselse gedeputeerden zit langer dan acht jaar in het dagelijks bestuur van de provincie en nog eens 17 procent zit er al tussen de vier en acht jaar. Vooral CDA-gedeputeerden blijven lang op hun post zitten.

Raadsleden en wethouders hebben steeds vaker te maken met agressie en geweld en gaan daardoor met minder plezier naar hun werk, zo blijkt uit de Staat van het Bestuur. Dat geldt ook voor leden van Provinciale Staten en gedeputeerden. Zo geeft 17 procent van deze gemeentelijke en provinciale volksvertegenwoordigers en bestuurders aan dat ze voorzichtiger zijn geworden en anders omgaan met burgers, als ze met agressie of geweld te maken hebben gekregen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer