Investeerder brengt Zwitserse bank in de problemen
Credit Suisse gaat maximaal 50 miljard Zwitserse frank, 50,6 miljard euro, lenen van de Zwitserse centrale bank. De instelling kwam woensdag in de problemen nadat de grootste aandeelhouder aangaf niet meer te willen investeren in de bank.
Credit Suisse kondigde ook aan voor ongeveer 3 miljard frank obligaties terug te kopen die de instelling eerder had uitgegeven. Dat helpt volgens het concern onder andere de uitgaven aan rentes te optimaliseren. De opkoop is op dit moment gunstig omdat die schuldpapieren, door alle onrust rond de bank, goedkoper zijn geworden.
Credit Suisse staat al langere tijd onder druk doordat klanten geld van hun rekening blijven halen door zorgen over de toekomst van de bank.
Woensdag zei de voorzitter van Saudi National Bank, Ammar al-Khudairy, de grootste aandeelhouder, niet nog meer te willen investeren in Credit Suisse. Die uitspraak zorgde voor grote onrust in de bankensector en Credit Suisse verloor ongeveer een vijfde van zijn beurswaarde.
Al-Khudairy noemde die ontstane onrust donderdag volledig ongegrond. Volgens hem is de op een na grootste bank van Zwitserland in de kern gezond. „Als je kijkt naar wat zelfs de Zwitserse centrale bank gisteren zei met alle ratio’s, dan zijn die allemaal gezond, alles gaat goed”, zei al-Khudairy in een interview met de Amerikaanse zakennieuwszender CNBC. „Ik denk niet dat ze meer kapitaal nodig hebben.”
Omvallen
In de aankondiging van de miljardenlening bij de Zwitserse centrale bank, benadrukte Credit Suisse nogmaals aan de strenge eisen te voldoen die worden gesteld aan internationale systeembanken, die banken zijn zo belangrijk voor het financiële stelsel dat ze niet mogen omvallen.
Zo is de graadmeter die aangeeft hoe goed een bank de uitstroom van geld aankan in een periode van onrust, tussen eind vorig jaar en afgelopen dinsdag verbeterd.
Ook zegt Credit Suisse zich goed ingedekt te hebben tegen de risico’s van rentestijgingen; een verwijzing naar de problemen die leidden tot de val van Silicon Valley Bank in de Verenigde Staten.
De Zwitserse autoriteiten geven eveneens aan dat Credit Suisse nog altijd voldoet aan de strenge vereisten voor bijvoorbeeld buffers en het voldoen aan betalingsverplichtingen, zoals deze gelden voor een systeembank.