Bitterballen in Middelburg maken urenlang wachten op verkiezingsuitslag geen straf
Geanimeerde drukte, woensdagavond in de sfeervolle Voorhal van het Provinciehuis in Middelburg. Burgers, boeren en vooral bestuurders verzamelen zich voor de uitslagen.
Met zestien deelnemende partijen is het politieke landschap „versnipperd”, zegt commissaris van de Koning in Zeeland Han Polman aan het begin van de avond. „Maar wat de uitslag ook wordt, ik vertrouw erop dat onze mooie provincie prima bestuurd gaat worden.” Hij wil aan de circa 150 aanwezigen in het Provinciehuis nog wel even kwijt dat hij samen met dijkgraaf Toine Poppelaars van het waterschap op de verkiezingsdag een provincietoer heeft gemaakt om de Zeeuwen op te roepen naar de stembus te gaan. Het lijkt te hebben geholpen; de opkomst is met 62,4 procent hoger dan de 59,2 van vier jaar geleden.
SGP-fractievoorzitter Joan van Burg is er rond een uur of elf niet gerust op dat zijn partij de huidige vijf zetels kan behouden. „We verliezen mogelijk stemmen aan BBB. Een protestbeweging trekt altijd stemmen, met name van jongere kiezers.”
BBB komt Zeeland uiteindelijk overtuigend binnen met negen zetels, JA21 verovert één zetel. De SGP behoudt vijf zetels, het CDA verliest er twee, de CU één.
Verankerd
CU-lijsttrekker Lizo Koppejan verwachtte eerder op de avond nog dat „de winst van BBB minder fors zal zijn dan in de rest van het land en dat het verlies van het CDA in Zeeland beperkter zal zijn dan landelijk”. Het CDA zou in Zeeland nog vrij stevig zijn verankerd in de samenleving.
Peter Huijsman van 50PLUS, dat verdwijnt uit de Staten, heeft daar een verklaring voor. „Het CDA heeft het hier gewoon heel goed gedaan. CDA-gedeputeerde Jo-Annes de Bat is afgelopen vier jaar heel zichtbaar geweest en CDA-Statenlid Rinus van ’t Westeinde, fruitteler in Nisse, is waarschijnlijk méér begaan met de Zeeuwse boeren dan alle andere partijen in de Staten bij elkaar.”
Terwijl in Middelburg de Zeeuwse uitslagen op zich laten wachten, gaan de bitterballen en hapjes rond.
Emile Osinga en zijn vrouw Monika uit Borssele lopen rond. Hun stemgedrag werd ingegeven door de vurige wens geen nieuwe kerncentrales te bouwen in hun dorp. „Die twee centrales gaan straks alleen maar stroom leveren aan drie grootverbruikers van energie in Zeeland: de bedrijven Yara, Dow Chemical en Zeeland Refinery. De bevolking zal er niets aan hebben”, vreest Osinga.
Het loopt tegen middernacht. Vier jaar geleden waren de Zeeuwse uitslagen pas tegen 3.00 uur bekend. Geduld is een schone zaak. Nog maar een bitterbal dan. Middelburg slaapt, maar het Provinciehuis blijft nog even een nachtelijk politiek epicentrum.