EconomieThuiswerken

Dag van de thuiswerker: telt de thuiswerker volledig mee?

Sinds de coronacrisis staat nu ook de Dag van de thuiswerker op de lange lijst van speciale dagen, en wel op donderdag 16 maart. Online communicatiebedrijf Webmastery organiseert deze dag.

14 March 2023 18:28Gewijzigd op 15 March 2023 07:41
Telt de thuiswerker volledig mee? beeld ANP, Lex van Lieshout
Telt de thuiswerker volledig mee? beeld ANP, Lex van Lieshout

Wat is de aanleiding voor deze dag?

„De coronacrisis, toen thuiswerken tijdelijk verplicht werd. Dat ging in op 16 maart 2020. Veel mensen hebben toen ontdekt dat iemand die vanuit huis werkt, zijn werk even goed doet als iemand die op kantoor aanwezig is.

19137836.JPG
Margaret Massop. beeld Orange Spring

Net voordat de pandemie uitbrak, had ik al het idee om een dag te organiseren voor de thuiswerker. Bij Webmastery werken namelijk al tien jaar uitsluitend thuiswerkers. Zij beheren onder meer sociale mediakanalen voor diverse opdrachtgevers.

De medewerkers die in dienst zijn, inmiddels 25, hebben veelal een lichamelijke of psychische aandoening waardoor ze niet of moeilijker naar een werklocatie kunnen. Of ze komen door een andere oorzaak niet tot hun recht in een kantooromgeving en werken het liefst helemaal vanuit huis. Sommigen willen ook het liefst alleen in de avonduren werken.”

Waarom is de thuiswerker een speciale dag waard op die waslijst aan dagen voor secretaresses, tandartsen, enzovoorts?

„Thuiswerkende collega’s zijn vaak onzichtbaar terwijl ze wel veel werk verzetten. Ik vind dat zij in het zonnetje gezet mogen worden. Voor de coronapandemie werd een thuiswerkbaan niet eens als een serieuze functie beschouwd. Dat begint gelukkig te veranderen. Het idee dat mensen op kantoor moeten werken, is gewoon verouderd.

Ik vraag op 16 maart ook aandacht voor mensen die geen betaalde baan kunnen hebben, als ze niet helemaal vanuit huis mogen werken. De eerste medewerker die ik in dienst nam, had buitenshuis last van angsten. Ik leerde haar kennen als vrijwilliger op een project. Dat deed ze enorm goed. Ik vond het zo’n onzin dat ze het stempel ”arbeidsongeschikt” had gehad, dat ik besloot om een sociale onderneming op te richten en haar in dienst te nemen.

Ook heb ik mensen met vermoeidheidsklachten of migraine in dienst. Als zij bijvoorbeeld vier uur werk kunnen spreiden over de dag en hun eigen tijd kunnen indelen, hoeven ze zich niet ziek te melden.

Omdat mijn medewerkers vanuit huis werken, zijn ze flexibel in hun werkuren en -dagen. Dat is een voordeel omdat op sociale mediakanalen het in de avonden veel drukker is. Dan is het handig als organisaties ook op die momenten berichten en reacties te plaatsen. En bijvoorbeeld mensen met ADHD gaan vaak laat slapen en zijn ’s avonds nog scherp genoeg om dat werk te doen.”

Hoe kan een werkgever handen en voeten geven aan deze dag?

„Op sociale media van organisaties zien we bijvoorbeeld foto’s waarop medewerkers thuis aan het werk zijn. Waardering en erkenning geven werkgevers ook door bijvoorbeeld een cadeautje of een bos bloemen op het huisadres te laten bezorgen.”

Wat is er blijvend veranderd op de werkvloer sinds corona?

„Hybride werken –een paar dagen thuis, een paar op kantoor– is meer geaccepteerd. Meer werkgevers staan dat vaker toe, dat is een vooruitgang. Al zijn banen die helemaal vanuit huis gedaan mogen worden nog lastig te vinden.”

Hoeveel mensen doen er mee?

„Elk jaar haken honderden mensen en organisaties in op de dag op internet met de hashtag #DagvandeThuiswerker.”

Margaret Massop van online communicatiebedrijf Webmastery heeft 16 maart uitgeroepen tot Dag van de thuiswerker

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer