BinnenlandGebedsverbod
De Ballebak verbiedt bezoekers te bidden in het speelparadijs

Kinderspeelparadijs De Ballebak in Rotterdam en Brielle verbiedt bezoekers te bidden. Het gebedsverbod is opgenomen in de huisregels.

Speelparadijs De Ballebak verbiedt bezoekers in de huisregels om te bidden. De maatregel gaat veel te ver, zegt advocaat Rudolf van Binsbergen van advocatenkantoor Wille Donker in Bodegraven. beeld ANP, Koen van Weel
Speelparadijs De Ballebak verbiedt bezoekers in de huisregels om te bidden. De maatregel gaat veel te ver, zegt advocaat Rudolf van Binsbergen van advocatenkantoor Wille Donker in Bodegraven. beeld ANP, Koen van Weel

De glijbanen, springkussens en trampolines in de overdekte speeltuin De Ballebak zijn toegankelijk voor kinderen tot en met twaalf jaar en onder begeleiding van iemand van achttien jaar en ouder. De Ballebak heeft pakweg dertig huisregels opgesteld om bezoekers „veilig en verantwoord” te laten spelen. Zo is het verboden om tegen glijbanen omhoog te klimmen. Of in de grote blokkenhoek met blokken te gooien. Ook drugs, wapens en lachgas zijn niet toegestaan.

„Bij het niet naleven van deze regels zal u de toegang tot De Ballebak worden ontzegd”, stelt de directie. Bij gedrag dat door andere bezoekers of medewerkers als hinderlijk, bedreigend, intimiderend of ongewenst wordt ervaren, volgt eerst een waarschuwing, daarna het verzoek te vertrekken.

Opmerkelijk is de huisregel: „Iedereen is welkom, maar bidden in De Ballebak is niet toegestaan”. Het huisreglement van het speelparadijs, met franchisevestigingen in Rotterdam-Ommoord, Rotterdam-Zuid en Brielle, geeft geen toelichting op de maatregel.

„Het is verboden om te bidden voor je eten. Wat is dit verdrietig”, zegt Nathánaël Post op Twitter. De secrectaris van PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, spreekt over een „stuitende” regel. „Het inperken van de vrijheid van godsdienst is een zeer kwalijke zaak.” Post heeft contact gehad met De Ballebak, maar naar eigen zeggen geen duidelijkheid gekregen over de reden van het bidverbod.

Overlast

„Bidden is niet toegestaan in de gangpaden, maar wel aan tafel”, reageert de bedrijfsleider van De Ballebak in Rotterdam-Zuid. De maatregel is volgens hem „puur” genomen om de doorstroom in de gangpaden niet te belemmeren.

Of er zich in het verleden overlast heeft voorgedaan door biddende bezoekers kan hij niet zeggen. Op de vraag of de maatregel mogelijk is gericht op gebedsmatjes van bijvoorbeeld moslims, verbreekt hij de verbinding. In De Ballebak geldt ook een verbod om „elke vorm van gezichtsbedekking” te dragen.

In de vestiging Rotterdam-Ommoord geldt eenzelfde verbod om te bidden, toch wordt daar naar verluidt nog steeds gebeden in de publieke ruimte van het speelparadijs. Bezoekers zouden aanstoot nemen aan de gebedshandelingen. De speeltuindirectie was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

19135159.JPG
Mr. Rudolf van Binsbergen. beeld RD

Het gebedsverbod van De Ballebak roept juridische vragen op. „Zoals de huisregel is geformuleerd, is er sprake van ongerechtvaardigde discriminatie”, reageert mr. Rudolf van Binsbergen van Advocatenkantoor Wille Donker uit Bodegraven.

„Dit gaat veel te ver”, zegt de jurist, gespecialiseerd in grondrechten. „Ik heb niet eerder gehoord dat voor een onbepaalde groep mensen zo’n algemeen verbod is gegeven. Qua ongenuanceerdheid en reikwijdte is dit zonder precedent.”

De huisregel is volgens Van Binsbergen in strijd met het discriminatieverbod. „Het bedrijf zegt nu tegen een groep mensen: u bent niet welkom met één van de kernpunten van uw geloof.” Bedrijven mogen hun eigen huisregels hanteren, maar geen ongerechtvaardigd onderscheid maken.

Een zaak tegen De Ballebak bij de Commissie mensenrechten zou daarom goed tot een veroordeling kunnen leiden en eventueel tot een claim van gedupeerden, schat de raadsman in. „Ik wens het bedrijf veel sterkte.”

Als het gebedsverbod erop is gericht de doorstroming in de gangpaden niet te belemmeren, zoals De Ballebak stelt, dan moet het bedrijf de formulering daarop afstemmen, stelt Van Binsbergen. „Ze kunnen niet zomaar alle vormen van gebed verbieden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer