Eenverdiener en stikstof in het vizier
Krijgt de eenverdiener opnieuw aandacht in de politiek? En SGP-senator Van Dijk wil via een motie over de Omgevingswet zijn collega’s uit de tent lokken om zich uit te spreken over de stikstofdoelen van het kabinet.
In het slechtste geval betalen eenverdieners dit jaar tot twaalf maal meer belasting dan tweeverdieners met eenzelfde salaris. Dat berekende Jos Teunissen, emeritus hoogleraar staats- en bestuursrecht, in september vorig jaar op verzoek van het Reformatorisch Dagblad. Hij baseerde zich bij de berekening op het Belastingplan 2023,.
Het jarenlange verzet van SGP en ChristenUnie tegen deze ongelijkheid heeft tot nu toe niet veel uitgehaald. Verhoudingsgewijs zijn eenverdieners wel iets minder belasting gaan betalen, maar de ongelijkheid bestaat nog volop, zo blijkt uit de berekening van Theunissen.
Opmerkelijk dat weekblad Elsevier onlangs een opiniestuk publiceerde van belastingadviseur Henk Bluemink over de eenverdiener. Zijn conclusie: een bijstandsgerechtigde houdt al gauw meer over dan een modale eenverdiener. Dat komt omdat bijstandsgerechtigden gebruik kunnen maken van tal van tegemoetkomingen waar een modale eenverdiener geen recht op heeft.
Kennelijk leeft dit thema wel onder de lezers van Elsevier. Zaterdag berichtte het weekblad dat lezers het artikel van Bluemink in de afgelopen week het meest aanklikten. Hopelijk zaten daar ook veel politici onder…
Stikstof
De Eerste Kamer stemt dinsdag over de invoering van de Omgevingswet. Deze wet bundelt alle wetten en regels over de ruimtelijke ordening in ons land. SGP-senator Diederik van Dijk maakt van die gelegenheid handig gebruik om een motie in stemming te brengen om de beoogde aanscherping van de stikstofdoelen voor 2030 uit te stellen. Zijn argument: provincies en gemeenten hebben al meer dan genoeg taken op hun bordje.
Binnen het CDA wordt geregeld gezegd dat het jaartal 2030 voor de partij niet heilig is. Tijdens een televisiedebat tussen de aanvoerders van de Eerste Kamerlijsten enkele weken geleden bleek dat de CDA’er Theo van Boven wel wil vasthouden aan het doel, maar niet aan het jaartal. Maar ook als het CDA voor de SGP-motie stemt, is er nog lang geen meerderheid.
Het jaartal 2030 zal voorlopig wel onderwerp van discussie blijven. Zeker als een partij als de BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen forse winst boekt.
In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek bijzonderheden vanuit Den Haag