Doeners van Lodenstein College zetten zich in voor ouderen
Voor vieze vingers waren 22 leerlingen van het Van Lodenstein College vrijdag niet bang. In het kader van NLdoet plantten ze viooltjes en bakten ze pannenkoeken bij Elim en Tharah in Barneveld.
„In ben m’n regenpak vergeten”, bibbert een leerlinge. Toch stapt ze samen met enkele klasgenoten naar buiten. Een zachte waas van hemelwater daalt neer op de binnenplaats van verpleeghuis Elim en woonlocatie Tharah van Siloah, waar mensen met een verstandelijke beperking wonen. Enkele vrijwilligers van Elim dragen kratten met viooltjes. De leerlingen sjouwen zakken potgrond. Allemaal geschonken door bedrijven. Een grote verrijdbare bloembak wordt gevuld met grond. Vrijwilligers en leerlingen maken het mooi egaal. Dan gaan de planten erin.
De leerlingen komen van het praktijkonderwijs van het Van Lodenstein College in Ede. „Het is belangrijk dat ze naar anderen leren omzien”, zegt praktijkdocent Marije Segers. „Vanmorgen ging de dagopening over de barmhartige Samaritaan. We willen dat het voor leerlingen vanzelfsprekend wordt dat ze zich voor de ander inzetten. Onze leerlingen zijn echte doeners.” De leerjaren 1 tot en met 3 van de school doen mee met NLdoet. Verspreid over de regio rond Ede gaan ze aan de slag.
Vrijwilligerscoördinator Ineke Scheppink-Joosse van Elim probeert deze dag alles in goede banen te leiden. Ze loopt van het ene groepje leerlingen naar het andere om te kijken hoe het gaat. Ze is blij met de inzet van de school. Vrijwilligers zijn namelijk kostbaar en aandacht voor het werk binnen Elim kan ze wel gebruiken. „We hebben 194 vrijwilligers. Ze schenken koffie, helpen in het winkeltje en maken wandelingen met bewoners.” Net als bij veel andere organisaties die met vrijwilligers werken, zijn er ook hier steeds nieuwe mensen nodig die meehelpen.
Jongeren
Het zijn slechts enkele van de vele taken die vrijwilligers doen. „Zonder hen kan Elim niet draaien. Overdag hebben we vaak iets oudere vrijwilligers. ’s Avonds en in het weekeinde komen ook jongere mensen om te helpen. De jongste is een meisje van veertien jaar. In haar familie zijn er veel mensen actief voor ons. Het is heel mooi om te zien hoe jonge mensen ouderen helpen.” Scheppink ziet dat mensen die eenmaal een keer hebben meegedraaid graag meer willen doen voor Elim. „Ook veel jongeren willen graag iets doen voor een ander.”
Scheppink plaatste enige tijd geleden in de kerkbode van de gereformeerde gemeenten in Barneveld en omstreken een oproep. Ze vroeg wie er tijdens NLdoet bij Elim wilde helpen. „Daar reageerde het Van Lodenstein College op.”
Bij Tharah, de zorginstelling die aan Elim vast zit, komt een geur van versgebakken pannenkoeken de bezoeker tegemoet. Enkele jongeren stofzuigen de gang. Ook schoonmaken staat vandaag namelijk op het programma. Bewoner Evert wenkt. Hij wil zijn kamer laten zien. Aan de muren van zijn kamer hangen foto’s van vrachtwagens. Zelfs op zijn dekbed prijkt een stoere truck.
Stage
In Tharah wonen ongeveer zeventig mensen met een verstandelijke beperking. Vandaag mogen zij genieten van de pannenkoeken die vrijwilligers maken. Ook in Elim worden pannenkoeken gebakken. Vrijwilligers en bewoners zijn uitgenodigd om mee te eten. Myrthe (15) uit Harskamp vindt het leuk om mee te helpen op Tharah. „Ik ga zelf naar een club van Helpende Handen. Mensen die hier wonen komen ook op de club. Iemand herkende mij.” Op de Lodenstein houdt ze zich onder andere bezig met koken en verzorging. „Ik loop stage bij een gezin. Daar doe ik huishoudelijke klusjes.” Vandaag maakt ze bij Tharah onder anderen kasten schoon. Het werk ligt haar wel. „Ik vind het leuk om bezig te zijn.”
Edith van de Weerd is begeleider bij Tharah. Zonder de tientallen vrijwilligers kan de instelling niet, zegt ze. Tharah heeft meerdere gastgezinnen waar cliënten regelmatig terecht kunnen. Binnen Tharah doen vrijwilligers tal van klussen. „Ze fietsen en wandelen met bewoners, ze maken muziek met hen en ze luisteren met de bewoners naar de kerktelefoon. Die extra handen hebben we echt nodig.”