„Honger veroorzaakt meeste problemen”
Honger is op de wereld de basis van de meeste andere ontwikkelingsproblemen. Dat staat in een VN-rapport waarin de millenniumdoelstellingen uit 2000 worden geëvalueerd en dat vanavond aan minister Van Aardenne van Ontwikkelingssamenwerking wordt aangeboden.
Hongerige kinderen kunnen niet naar school, dus honger veroorzaakt ook een deel van het onderwijsprobleem. Als gevolg van honger zijn mensen ook extra vatbaar voor ziekten. Ook kunnen hongerige mensen in hun wanhoop grote schade aan de natuur aanbrengen. Als de mensheid erin slaagt de 850 miljoen hongerenden op aarde te helpen, brengt ze tegelijk het bereiken van diverse andere millenniumdoelstellingen dichterbij, aldus het rapport, dat zaterdag al is aangeboden aan VN-topman Kofi Annan.
De millenniumdoelen zijn acht doelstellingen die in september 2000 werden aangenomen door de Algemene Vergadering van de VN. De wereldgemeenschap belooft daarin zichzelf bijvoorbeeld het aantal mensen dat honger lijdt in het jaar 2015 te hebben gehalveerd. In dat jaar moeten ook alle kinderen ter wereld volledig basisonderwijs kunnen volgen. Dezelfde ambities bestaan er op het gebied van het terugdringen van kindersterfte, zorg voor het milieu en de gelijkheid van man en vrouw.
Veel landen lopen goed in de pas in het behalen van de doelstellingen. Voor de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara geldt echter dat ze op de meeste punten teruglopen en slechts op enkele punten een kleine vooruitgang boeken. Volgens het rapport heeft dit te maken met de vicieuze cirkel door aids. Dit gebied is het „epicentrum van crisis”, aldus het rapport.
Volgens het rapport is er geen extra geld nodig om deze doelen te halen. Er is voldoende geld voor ontwikkelingssamenwerking toegezegd om binnen tien jaar de armoede te halveren.
Een deel van het rapport richt zich op de bestrijding van tuberculose (tbc), een ziekte die vorig jaar voor bijna 2 miljoen mensen de doodsoorzaak was. Tuberculose is te genezen, maar wereldwijd is zij in steeds meer landen de „volksziekte” die zij vroeger ook in Nederland was.
Ook voor tbc dringen de millenniumdoelen aan op een halvering. Het VN-rapport pleit daarom voor een betere toegankelijkheid van de tuberculosezorg.
In een artikel in The Washington Post van maandag noemt de directeur van het VN-millenniumproject, Jeffrey Sachs, malaria de „stille tsunami”, die elke maand meer dan 150.000 Afrikaanse kinderen doodt. „Dat is ongeveer het dodental van de Aziatische ramp”, aldus Sachs. „Het schokkende is dat malaria, anders dan een zeebeving in de Indische Oceaan, grotendeels te voorkomen is en uiterst goed te behandelen. Er is geen excuus voor de miljoenen malariadoden die dit jaar zullen vallen.”
Sachs roept alle landen ertoe op te voldoen aan de beloofde 0,5 procent voor ontwikkelingssamenwerking in plaats van achter te blijven op 0,2 procent.
Het rapport zelf roept ook op tot „grotere transparantie” bij donorlanden. Veel landen laten in hun beleid een gebrek aan samenhang zien en zouden ten minste aan dezelfde eisen van doorzichtigheid moeten voldoen als ze verlangen van ontwikkelingslanden.