BuitenlandDrugs Canada

Canada gaat concurrentie aan met drugsbazen op cocaïnemarkt

Om het hoge aantal drugsdoden terug te dringen, verruimt Canada de mogelijkheid om cocaïne te verkrijgen.

9 March 2023 15:56
Premier Justin Trudeau. beeld AFP, Katherine KY Cheng​
Premier Justin Trudeau. beeld AFP, Katherine KY Cheng​

Twee bedrijven in de Canadese provincie British Columbia hebben van de landelijke overheid een licentie gekregen om cocaïne te produceren, te verspreiden en te verkopen. De vergunning betreft ook morfine, ecstasy en heroïne, en geldt voor drie jaar.

Met deze proef wil de Canadese overheid proberen het hoge aantal doden door een overdosis aan drugs terug te dringen. Vooral in de provincie British Columbia vallen er veel slachtoffers van overmatig drugsgebruik; per dag gemiddeld zes doden. British Columbia is met meer dan 10.000 doden als gevolg van een overdosis het epicentrum van de drugscrisis. Al in 2016 riep het provinciebestuur daarom de noodtoestand uit.

Het besluit om de verkoopmogelijkheden van drugs te verruimen, komt voort uit de gedachte dat drugsverslaafden geen professionele verslavingshulp durven in te schakelen omdat de verkoop en het bezit van drugs nu niet legaal zijn. Door de handel en het gebruik te decriminaliseren, zouden mensen sneller bereid zijn naar de hulpverlening te gaan, waardoor het aantal slachtoffers kan afnemen.

„Daarnaast is van belang dat er kwalitatief goede drugs worden verhandeld”, zegt een woordvoerder van Sunshine Earth Labs. Samen met Adastra Labs uit de Canadese plaats Langley heeft het een vergunning gekregen. Veel overlijdens zijn te wijten aan vervuilde drugs, aldus de zegsman. Een derde ‘voordeel’ is volgens hem dat door de legalisering van drugs de illegale handel wordt teruggedrongen. „De markt voor de grote drugsbazen wordt kleiner door deze concurrentie.”

Ophef

Het verlenen van de vergunningen door de federale regering van Canada leidde tot veel ophef. Adastra Labs stelde in een persbericht dat het toestemming had gekregen voor vrije verkoop van cocaïne. Dat was voor Kevin Falcon, de oppositieleider in het parlement van Britisch Columbia, aanleiding om vragen te stellen. Het bestuur van de provincie zei bij monde van premier David Eby verrast te zijn door het bericht. Hij verweet de landelijke regering op het terrein van gezondheidszorg een beleid te voeren dat „absoluut” niet strookt met dat van de provincie.

De Canadese premier Justin Trudeau haastte zich daarop te verklaren dat de mededeling van Adastra Labs een vergissing was. Hij zei net zo verrast te zijn door het bericht als premier Eby. Met nadruk stelde Trudeau dat de licentie die de twee bedrijven hadden gekregen niet betekende dat ze cocaïne of andere drugs aan het grote publiek mogen verkopen. Ook bestreed hij de suggestie dat deze maatregel bedoeld was om de weg tot legalisatie van de handel en het gebruik van harddrug te plaveien. „Dat gaat niet gebeuren,” zei Trudeau.

Critici hebben er moeite mee dat de twee bedrijven de vergunning hebben verkregen. „Iedereen weet dat het gebruik van cocaïne slecht is voor de gezondheid van mensen. En dan ga je die toch beschikbaar stellen. Hoe krom kan het zijn”, zegt een medewerker van de afkickkliniek Turning Point in Vancouver. „Ook mensen die bij ons zijn en aan den lijve hebben ondervonden wat cocaïne doet, schudden hun hoofd. Over drie jaar zijn we nog net zo ver als nu.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer