Vakbond De Unie: overheid belast de burgers ‘te snel en te zwaar’
De Nederlandse overheid belast de burgers „te snel, te zwaar en te onvoorspelbaar”. Daardoor komen ze in financiële problemen, stelt Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie. Daarmee reageert hij op een rapport van het Centraal Planbureau (CPB), waaruit blijkt dat steeds meer Nederlanders onder de armoedegrens vallen.
„Het is te gek voor woorden dat in een van de rijkste landen van de wereld de bevolking zo snel verarmt”, stelt de vakbondsman. Beleidsmatig maakt de overheid „megalomane keuzes” rondom klimaat en milieu die allemaal collectief betaald moeten worden. „Op microniveau leidt dat tot grote financiële ongelukken”, concludeert Castelein.
Hij geeft als voorbeeld het afschaffen van gasketels vanaf 2026. „Dat gaat tot verbouwingskosten leiden die normale inkomens niet kunnen betalen. De belasting op energie gaat omhoog, terwijl de kosten van energie al genoeg stijgen”, zegt de voorzitter.
Ook wijst hij erop dat lokale lasten stijgen doordat de landelijke overheid steeds meer verantwoordelijkheden bij gemeenten neerlegt. „Gemeenten, waterschappen, provincies hebben allemaal grip op de portemonnee van de burger. Terwijl die burger zelf geen idee meer heeft waar hij het vandaan moet halen.”