Gelijke rechten centraal tijdens staatsbezoek Slowakije
Gendergelijkheid, lhbti-rechten, verspilling die de natuur aantast. De tweede dag van het staatsbezoek van het Nederlandse koningspaar aan Slowakije was vol zware thema’s.
Pal voor homobar Taplaren in Bratislava schoot een 19-jarige student in oktober twee bezoekers dood. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kregen woensdag ter plekke uitleg en gingen in het café in gesprek over lhbti-rechten. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zei de koning. De café-eigenaar uitte de wens dat de Slowaakse politiek de lhbti-gemeenschap beter zal begrijpen en beschermen. Een van de aanwezigen vertelde over haar transitie van man tot vrouw. „Je krijgt steun vanuit het buitenland”, zei de koning.
Het koningspaar ging woensdag, op Internationale Vrouwendag, ook in gesprek over vrouwenemancipatie. Volgens de koning hebben mannen er de laatste duizenden jaren „een potje” van gemaakt. Vrouwen moeten hun handelwijze daarom niet kopiëren.
Tijdens een ondernemerscongres wees koning Willem-Alexander op het belang van een circulaire economie en een schone en gezonde omgeving. De vorstelijke gasten kregen bij een supermarkt uitleg over het statiegeldsysteem. Ze ontvingen ieder een tasje met lege flessen die ze in het apparaat moesten gooien. Het apparaat werkte niet meteen mee, maar na enige assistentie verdwenen de flessen in de machine en kwam er een bonnetje uit.
Het koningspaar ontmoette parlementsvoorzitter Boris Kollár in het kasteel van Bratislava en premier Eduard Heger in het voormalig aartsbisschoppelijk zomerpaleis. In het kasteel werd in september 1992 de grondwet getekend nadat was besloten dat Slowakije onafhankelijk van Tsjechië zou worden. De Slowaakse Republiek bestaat nu dertig jaar, een van de redenen voor het driedaagse staatsbezoek.
Zoals bij elk staatsbezoek was er ook een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap in het land. Het koningspaar sprak met onder anderen ondernemers, agrariërs en campinghouders en met militairen die vanwege de oorlog in het aangrenzende Oekraïne gestationeerd zijn op luchtmachtbasis Sliac. Als dank voor de gastvrijheid bood het koningspaar de Slowaakse regering een concert van trompettist Eric Vloeimans in het Nationaal Theater aan.