Duizenden Pakistanen lopen toch vrouwenmars na verbod
In Pakistan zijn duizenden vrouwen toch komen opdagen bij vrouwenmarsen die de autoriteiten hadden proberen te verbieden. Ze grijpen Internationale Vrouwendag aan om gelijke rechten te eisen, ondanks de tegenstand van streng religieuze Pakistanen. In de hoofdstad Islamabad greep de politie in en werd met wapenstokken op de menigte ingeslagen.
De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken laat via Twitter weten dat de agenten die zich schuldig hebben gemaakt aan het geweld tijdens de vrouwenmars zijn geschorst.
De marsen, die in Pakistan ‘aurat’ (vrouw) worden genoemd, worden gehouden sinds 2018 en zijn sindsdien controversieel in het conservatieve islamitisch land. Ieder jaar worden de demonstranten geïntimideerd omdat ze omstreden thema’s als het recht op echtscheiding aansnijden. De autoriteiten hadden de tochten dit jaar proberen te verbieden uit angst voor tegendemonstraties, maar in de rechtbank werd een compromis bereikt. De locaties van meerdere marsen werden verplaatst.
Ook in andere grote steden in het land werden bijeenkomsten georganiseerd. In Lahore liepen bijvoorbeeld zo’n tweeduizend vrouwen, mannen, transpersonen en kinderen door de stad. Ze droegen protestborden en scandeerden leuzen tegen seksuele intimidatie en ongelijke kansen.
In meerdere marsen liepen ook vluchtelingen mee uit buurland Afghanistan. De Verenigde Naties bestempelden dat land woensdag tot „meest onderdrukkende land ter wereld” voor vrouwen. Veel vrouwen en meisjes zitten thuis door de strenge regels die de Taliban hebben ingevoerd sinds hun machtsovername in augustus 2021.