Vissers bezorgen brandbrief bij werkpaleis koning
Een groep vissers heeft maandag bij Paleis Noordeinde in Den Haag een brandbrief aangeboden aan koning Willem-Alexander.
De vissers stonden aanvankelijk voor de poort, maar die bleef gesloten. Initiatiefnemer Evert de Blok overhandigde de brief later aan de achterkant van het paleis aan de marechaussee.
De brief is opgesteld door Stichting Tot Behoud Visserij Nederland, actiegroep Eendracht Maakt Kracht, Stichting Visserij en Natuur en het platform ”Ik, de Burger”. Ruim vierhonderd schippers en bemanningsleden uit Nederlandse havens hebben de brief ondertekend. Ook enkele tientallen Belgische en Duitse vissers die in Nederlandse wateren vissen deden dat. De brief wordt tevens gestund door visafslagen, vishandelaren, scheepswerven en toeleverende bedrijven.
Voor de poort van het paleis stonden zo’n twintig vissers om hun ongenoegen duidelijk te maken over de „noodtoestand” in de sector. Ze zeggen onder meer dat de vele regels vanuit de overheid de visserij in Nederland „vrijwel geheel de nek omdraaien” en dat wat met de vissers gebeurt in strijd is met de grondwet en het eigendomsrecht.
„Met de ene na de andere zogenaamde crisis wordt de visser steeds om andere redenen in de tang genomen”, staat in de brief. Nu bedreigen stikstofregels het voortbestaan van de garnalenvisserij. Volgens de sector moet de stikstofuitstoot van garnalenschepen dit jaar al „in één klap” naar praktisch nul, terwijl andere ondernemingen in de scheepvaart langer de tijd krijgen om hun uitstoot te verminderen. „Als gevolg van dit overheidsbeleid dreigen nog eens tientallen van de slechts 160 overgebleven actieve garnalenvisserijschepen dit jaar, vooralsnog zonder enige compensatie, ten onder te gaan.”
Van de totale Nederlandse vissersvloot „resteert mede door de reeds ingezette sanering van meer dan 60 procent van de grote kottervloot, nog slechts een schaduw van haar eerdere omvang. Dat mag en kan niet gebeuren.”
Verder wil de Europese Commissie dat vissers op termijn helemaal niet meer vissen in beschermd natuurgebied, terwijl garnalenvissers vrijwel uitsluitend in die gebieden vissen.