Kerk & religieziekentroost

Ds. Kieviet bij vereniging voor weduwen en weduwnaars: Ziekentroost is door en door Bijbels geschrift

De Ziekentroost is volgens ds. J.M.J. Kieviet een door en door Bijbels geschrift. „Er staan honderden Bijbelteksten in het boekje dat beschrijft wat een oprecht christen nodig heeft.”

Van onze correspondent
4 March 2023 19:41Gewijzigd op 6 March 2023 15:26
Ds. J.M.J. Kieviet sprak zaterdag op de jaarvergadering van Herkenning, een reformatorische vereniging voor weduwen en weduwnaars van 50 jaar en ouder. beeld Jan van Reenen
Ds. J.M.J. Kieviet sprak zaterdag op de jaarvergadering van Herkenning, een reformatorische vereniging voor weduwen en weduwnaars van 50 jaar en ouder. beeld Jan van Reenen

De christelijke gereformeerde emeritus predikant uit Barendrecht sprak zaterdag op de jaarvergadering van Herkenning, een reformatorische vereniging voor weduwen en weduwnaars vanaf 50 jaar. Doel is onder andere onderling contact. De bijeenkomst in de Adventkerk in Veenendaal trok ruim tachtig bezoekers.

Tijdens de vergadering werd afscheid genomen van voorzitter Truus Achterstraat-Balkenende, die vanaf het ontstaan van de vereniging in 2002 bestuurslid is geweest en sinds 2014 voorzitter. Ze ontving een oorkonde met de vermelding dat ze erelid van de vereniging is. Secretaris Wiek den Otter uit Uddel volgt haar op als voorzitter.

Ziekenhuis

Ds. Kieviet sprak over de Ziekentroost, een klein boekje dat achterin veel Bijbels voorkomt. Hij vertelde dat hij een jaar of vijf geleden in het ziekenhuis lag en troost nodig had. Een groene kaart van een jong meisje met de tekst „Werp uwe zorgen op den HEER”, uit Psalm 55, had hem bijzonder vertroost.

De Ziekentroost is in 1571 geschreven door Cornelis van Hille (1540-1600), een uit Vlaanderen naar Engeland gevluchte calvinist, die ouderling was in de gemeente Norwich. Hij werd later predikant en diende onder andere de gemeenten in Gent en Rotterdam.

Van Hille heeft een korte en een langere ziekentroost geschreven. De korte, die in 1571 uitkwam, is achterin veel kerkboeken opgenomen. De Bijbeldrukkers uit de zestiende eeuw hebben het boekje bijgebonden, ook al had het geen officiële status, aldus ds. Kieviet, die zei dat het toen algemene bekendheid genoot.

Duidelijke structuur

De Ziekentroost werd in het verleden dikwijls voorgelezen door ziekentroosters, een soort kerkelijk werkers. Zij stonden mensen bij in ernstige ziekten of als ze voor de poorten van de dood lagen. Op de schepen waren vroeger dikwijls geen predikanten maar wel ziekentroosters aanwezig.

De christelijke gereformeerde predikant vindt het jammer dat er sprake is van een doorlopende tekst en dat er geen hoofdstukindeling is toegepast. Dat is heel goed mogelijk, meent hij, omdat het boekje een duidelijke structuur heeft. Het begint met de verlorenheid in Adam, gevolgd door de verlossing door Christus en het geloof in Christus. Daarna komen er paragrafen over verlangen naar volkomen verlossing, aanvaarden van het lijden, strijd in het leven van de christen, heilig leven en de verwachting van de opstanding en het laatste oordeel.

Er staan opvallend veel Bijbelteksten in de Ziekentroost, zei de predikant die het jammer vindt „dat de vindplaatsen niet genoteerd zijn”. Volgens ds. Kieviet beschrijft de Ziekentroost „alles wat een oprecht christen nodig heeft. Wie bevindelijk kent wat erin aan de orde komt, is waarlijk getroost.”

De predikant vindt „het ontroerend mooie geschriftje” geschikt als voorleesboekje voor zieken en om zelf meditatief te lezen en stil te worden voor God. Hij vindt het eveneens passend als gebedsboekje, door de gebeden die eraan toegevoegd zijn. Hij noemde het verder een leerboekje en een toetsingsboekje om het eigen geloof te beproeven. „De drie stukken ”ellende, verlossing en dankbaarheid” komen erin naar voren.”

Als laatste functie van de Ziekentroost noemde hij het brengen van troost. „Het boekje is vooral bedoeld als troostboek, om ziende op Christus de weg door het leven te gaan, gewillig te sterven, de begeerte te hebben om ontbonden te zijn van het sterfelijke lichaam en uit te zien naar het aanschouwen van God.”

Meer over
Rouw

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer