EconomieGrootgeld

Economie lijkt corona te zijn vergeten

Begin 2020 brak het coronavirus uit en gingen samenlevingen wereldwijd op slot. Veel mensen lieten het leven. Nabestaanden bleven achter met het verlies. Bijna iedereen werd ziek, een deel ernstig en sommigen kampen nog steeds met zogeheten Long Covid.

Lize Nauta
4 March 2023 14:28Gewijzigd op 4 March 2023 14:32
De horecasector is goed hersteld van de coronapandemie, concludeert Rabobank. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
De horecasector is goed hersteld van de coronapandemie, concludeert Rabobank. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Nu, drie jaar na de start van de pandemie, zijn de coronamaatregelen naar de achtergrond verdwenen. Het Outbreak Management Team (OMT) meldde recent zelfs dat het virus „endemisch” is, en eigenlijk „erbij hoort.” Om ons heen zien we dan ook nog maar weinig wat ons aan het leven tijdens de lockdowns doet herinneren. En dat lijkt ook te gelden voor de Nederlandse economie.

In het tweede kwartaal van 2020 kromp de Nederlandse economie historisch sterk met bijna 8 procent kwartaal-op-kwartaal. Inmiddels is ons bbp (bruto binnenlands product) alweer 6 procent groter dan voor de coronacrisis. Een aanzienlijke groei die de veerkracht van de Nederlandse economie aantoont.

Maar onze economie had naar schatting wel 7,5 procent groter kunnen zijn in plaats van 6 procent, als er geen corona- en energiecrisis waren geweest. Hoewel de coronacrisis nu achter de rug is, is de energiecrisis voor veel bedrijven nog niet voorbij. Om deze berekening te maken, heeft de Rabobank een schatting gemaakt van de pre-coronatrend en die doorgetrokken naar de jaren daarna. Zo kun je zien hoe de economie zich had kunnen ontwikkelen zónder crises. Het verschil tussen deze trendschatting en de daadwerkelijke uitkomsten is relatief klein. Vooral voor een economie die te maken had met een dubbele crisis en een historisch harde terugval begin 2020.

Ook voor de sectoren hebben we deze exercitie gedaan. Opvallend is dat vooral de sectoren die direct met de coronamaatregelen te maken hadden, alweer volledig zijn hersteld. Te denken valt aan de horeca, de reisbureaus en de recreatiesector. De horeca en de recreatiesector zitten zelfs alweer op hun oude niveau. Daarom kunnen we niet echt spreken van blijvende coronaschade.

Gasintensief

Voor veel industriële sectoren geldt dit overigens niet, zoals voor de chemische industrie en de metaalindustrie. Deze sectoren zitten nog niet op het groeipad van voor corona. Van deze sectoren weten we dat ze gasintensief zijn, dus het zal duidelijk zijn dat het vooral de energiecrisis is die hun herstel in de weg zit.

De blijvende economische schade van de coronacrisis lijkt dus beperkt. De Nederlandse economie is maar 1,5 procent kleiner dan zij had kunnen zijn zonder corona- én energiecrisis. En de sectoren die het hardst door corona zijn geraakt, zijn alweer volledig hersteld. Al met al lijkt het erop dat waar de coronapandemie blijvend menselijk leed heeft veroorzaakt, het vooral de energiecrisis is die de Nederlandse economie en haar sectoren momenteel parten speelt.

De auteur is econoom bij RaboResearch.

Meer over
Groot Geld

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer