Binnenland

„Specifiek pardon voor groep asielzoekers”

De motie voor een specifiek pardon om ingeburgerde asielzoekers die drie à vijf jaar in de procedure zitten een verblijfsvergunning te geven, zal morgen mogelijk een Kamermeerderheid behalen. Dat bleek zaterdag tijdens een dag van de Samen op Weg-kerken, Vluchtelingenwerk Nederland en andere vluchtelingenorganisaties in de Marthakerk in Den Haag.

Van een medewerker
15 April 2002 10:44Gewijzigd op 13 November 2020 23:31

Ook landelijke politici kwamen zaterdag aan het woord. Onder afwisselend boegeroep en applaus van ongeveer 1500 toeschouwers discussieerden ze over het voorstel van een specifiek pardon. Asielzoekers die inmiddels zijn ingeburgerd en nog altijd in een procedure verkeren, zouden door dit voorstel een verblijfsvergunning kunnen worden toegekend. De partijen bleken verdeeld te zijn. Morgen zal in de Tweede Kamer over de motie worden gestemd.

CDA-kamerlid Wijn gaf aan tegen te zullen stemmen. „Het beginsel luidt dat alleen mensen die bescherming nodig hebben, deze moeten ontvangen. Je geeft bij een specifiek pardon een volstrekt verkeerd signaal af aan mensen die niet rechtmatig in Nederland verkeren.”

De ChristenUnie vervulde zaterdag een sleutelpositie. Kamerlid Rouvoet zei tijdens het debat hoogstwaarschijnlijk voor het specifiek pardon te stemmen. Tot nu toe waren de linkse partijen PvdA, D66, GroenLinks en SP, -samen goed voor precies 75 zetels-, drie weken geleden voor, in de veronderstelling dat de ChristenUnie evenals VVD, CDA en SGP tegen het voorstel zou zijn. Zonder de ChristenUnie is een meerderheid niet mogelijk.

Rouvoet benadrukte in een toelichting dat de ChristenUnie geen koerswijziging heeft ondergaan. „Wij zijn gewoon nooit op dit standpunt bevraagd. In het verleden was ik weliswaar geen voorstander. Nu zegt de overheid dat nieuwe asielaanvragen voor oude gaan. Op die manier wordt natuurlijk nooit een einde gemaakt aan de lange procedure waarin een aantal asielzoekers zit. Bovendien is de motie nu zo ruim opgesteld dat de ChristenUnie voor kan stemmen. Over de exacte inhoud moeten we nog praten. Wij zijn voor een scherpe regeling, maar binnen de huidige formulering is dat mogelijk.”

PvdA-kamerlid Albayrak zei tijdens het debat dat haar fractie inmiddels tegen zou stemmen. Ze verwachtte op dat moment nog dat de ChristenUnie tegen het specifiek pardon zou stemmen. Rouvoet: „Als wij voorstemmen is een meerderheid mogelijk. Ik ben benieuwd wat de PvdA gaat doen. Als de socialisten tegen stemmen en wij voor, zegt dat ook iets over de PvdA.” Rouvoet zei later desgevraagd dat de PvdA mogelijk alsnog voor de motie zal stemmen, zodat deze een meerderheid zal behalen.

Asielzoekers kloppen steeds vaker bij kerken en vluchtelingenorganisaties aan voor hulp en opvang. Door de nieuwe vreemdelingenwet kunnen asielzoekers eerder op straat komen te staan. „Inhumaan en egoïstisch” vinden de Raad van Kerken en Vluchtelingenwerk Nederland.

De Raad van Kerken en diverse vluchtelingenorganisaties riepen zaterdag tijdens de protestactie ”Voor een humaan bestaan” regering, parlement en lokale bestuurders op concrete maatregelen te nemen.

De deelnemers aan de manifestatie vroegen de overheid om goede opvang te bieden aan asielzoekers die in Nederland verblijven. Mensen die wel willen, maar niet kunnen vertrekken, behoren eveneens te worden opgevangen door de overheid en hebben recht op huisvesting, voeding, onderwijs en medische zorg. Ook moeten realistische en individuele vertrekplannen worden gemaakt, vinden de initiatiefnemers.

„Het gaat onder meer om de rechten van asielzoekers die nog wachten op de uitslag van een verzoek van de Nederlandse regering om hun asielverzoek in een ander EU-land te laten plaatsvinden,” aldus actieleidster G. Werkman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer