Al dertig jaar een traditie: Kersttaart met rum
Er gaan geen kerstdagen voorbij zonder de taart van Ineke van Dijk-de Kock uit Woudenberg (78).
„De kinderen komen er speciaal voor langs”, vertelt Van Dijk trots. De taart bestaat uit drie verschillende lagen van een mengsel met slagroom en cranberries, cacaopoeder en rum.
Elk nieuw geboren kleinkind wordt op de foto gezet met de taart. Inmiddels zijn dat negen kinderen.
De Woudenbergse maakt de taart al dertig jaar, een traditie die ze graag in stand houdt. „Ik ben niet zo jong meer, maar ik hoop het nog heel lang te kunnen doen.”
Recept
Benodigdheden:
Bodem
(springvorm doorsnee 30cm)
6 eierdooiers,
6 eiwitten
6 eetlepels water
270 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
225 gram bloem
150 gram maizena
6 theelepels bakpoeder
boter om de vorm in te vetten
Vulling
1 liter slagroom+190 gram suiker
60 gram cacaopoeder + 6 eetlepels rum
8 eetlepels cranberry-compote
4 blaadjes gelatine
Versiering
decoratiechocolaatjes
rode kersen
2 eetlepels amandelschaafsel
poedersuiker
Bereidingswijze:
Vulling
Bodem invetten. Oven voorverwarmen op 190 graden. Eierdooiers schuimig kloppen met het water, de vanillesuiker en de helft van de suiker.
Klop de eiwitten stijf met de rest van de suiker en schep ze door de schuimige eierdooiers. Zeef de bloem met de maizena en het bakpoeder boven de eieren en schep alles door elkaar.
Vul de springvorm met het deeg, de bovenkant gladstrijken en de taart bakken in 25-tot 30 minuten op de tweede richel van onderaf. Kijk bij 25 minuten of de taart al droog is. Het is goed om de biscuittaart een nacht te laten rusten en snijd hem dan in 3 lagen.
Bodem
De gelatine weken in bodempje koud water. Slagroom stijf kloppen met de suiker. Roer de cacao en de rum door 1/3 deel van de stijfgeslagen slagroom en strijk dit op de onderste biscuitbodem. Leg dan de tweede laag erop.
De gelatine oplossen (au-bain-marie).
De helft van de overgebleven slagroom vermengen met de gelatine en de cranberrycompote en dat op de tweede laag uitsmeren.
Dan de bovenste laag erop. De taart rondom bestrijken met de slagroom. Houd wat slagroom achter om er toefjes mee op de taart te spuiten.
Dan met uitgelekte kersen en de chocolaatjes taart verder versieren. Strooi amandelschaafsel tegen de buitenrand van de taart. Takje hulst in het midden en wat poedersuiker erover strooien.