Consument

Al dertig jaar een traditie: Kersttaart met rum

Er gaan geen kerstdagen voorbij zonder de taart van Ineke van Dijk-de Kock uit Woudenberg (78).

Redactie Achterkrant
28 February 2023 14:46Gewijzigd op 25 July 2023 19:46
Deze taart is een traditie in huize Van Dijk. Al dertig jaar wordt deze speciaal voor Kerst gemaakt. beeld Ineke van Dijk
Deze taart is een traditie in huize Van Dijk. Al dertig jaar wordt deze speciaal voor Kerst gemaakt. beeld Ineke van Dijk

„De kinderen komen er speciaal voor langs”, vertelt Van Dijk trots. De taart bestaat uit drie verschillende lagen van een mengsel met slagroom en cranberries, cacaopoeder en rum.

Elk nieuw geboren kleinkind wordt op de foto gezet met de taart. Inmiddels zijn dat negen kinderen.

De Woudenbergse maakt de taart al dertig jaar, een traditie die ze graag in stand houdt. „Ik ben niet zo jong meer, maar ik hoop het nog heel lang te kunnen doen.”

19098212.JPG
Elk nieuw geboren kleinkind wordt op de foto gezet met de taart. beeld Ineke van Dijk

Recept

Benodigdheden:

Bodem

(springvorm doorsnee 30cm)

6 eierdooiers,

6 eiwitten

6 eetlepels water

270 gram suiker

2 zakjes vanillesuiker

225 gram bloem

150 gram maizena

6 theelepels bakpoeder

boter om de vorm in te vetten

Vulling

1 liter slagroom+190 gram suiker

60 gram cacaopoeder + 6 eetlepels rum

8 eetlepels cranberry-compote

4 blaadjes gelatine

Versiering

decoratiechocolaatjes

rode kersen

2 eetlepels amandelschaafsel

poedersuiker

Bereidingswijze:

Vulling

Bodem invetten. Oven voorverwarmen op 190 graden. Eierdooiers schuimig kloppen met het water, de vanillesuiker en de helft van de suiker.

Klop de eiwitten stijf met de rest van de suiker en schep ze door de schuimige eierdooiers. Zeef de bloem met de maizena en het bakpoeder boven de eieren en schep alles door elkaar.

Vul de springvorm met het deeg, de bovenkant gladstrijken en de taart bakken in 25-tot 30 minuten op de tweede richel van onderaf. Kijk bij 25 minuten of de taart al droog is. Het is goed om de biscuittaart een nacht te laten rusten en snijd hem dan in 3 lagen.

Bodem

De gelatine weken in bodempje koud water. Slagroom stijf kloppen met de suiker. Roer de cacao en de rum door 1/3 deel van de stijfgeslagen slagroom en strijk dit op de onderste biscuitbodem. Leg dan de tweede laag erop.

De gelatine oplossen (au-bain-marie).

De helft van de overgebleven slagroom vermengen met de gelatine en de cranberrycompote en dat op de tweede laag uitsmeren.

Dan de bovenste laag erop. De taart rondom bestrijken met de slagroom. Houd wat slagroom achter om er toefjes mee op de taart  te spuiten.

Dan met uitgelekte kersen en de chocolaatjes taart verder versieren. Strooi amandelschaafsel tegen de buitenrand van de taart. Takje hulst in het midden en wat poedersuiker erover strooien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer