Geldersch Landschap wil weer heide afbranden
Heidebeheerder Het Geldersch Landschap wil het afbranden van heidevelden weer gaan introduceren, om de bijzonderste flora en fauna van heidegebieden meer kans op overleven te geven.
In samenwerking met heideboeren die deze methode langgeleden nog hebben gebruikt, begint de beheerder in het vroege voorjaar een proef op De Dellen, een heidegebied op de Noord-Veluwe bij Epe.
In Nederland is sinds 1975 geen heide meer afgebrand. Door de sterke luchtverontreiniging kregen grassen te veel kans om te groeien op gebrande stukken heideveld. Nu de luchtkwaliteit sterk is verbeterd, is de kans op vergrassing veel kleiner, aldus een woordvoerder van Het Geldersch Landschap. Onderzoeksbureau Alterra van Wageningen Universiteit gaat onderzoek doen naar het resultaat van de proef.
Natuurbeheerders constateren volgens Het Geldersch Landschap dat de kwaliteit van de heide achteruitgaat, ondanks allerlei maatregelen zoals maaien, plaggen en begrazing door schapen. Er zijn te weinig schaapskuddes om alle heide op de Veluwe voldoende af te grazen. Andere beheersmethodes leveren restproducten zoals plaggen en losse hei op, waar nauwelijks meer vraag naar is. Dat maakt dergelijke methodes erg duur, terwijl ze ook ontoereikend blijken te zijn.
Op de militaire terreinen op de Veluwe wordt het afbranden van heide nog wel steeds gedaan. Dat gebeurt daar omdat het makkelijk en snel gaat. Volgens de woordvoerder van de stichting is het opvallend dat de hei op zulke terreinen van betere kwaliteit is. Dat komt mogelijk doordat brand een andere mineralenverhouding in de grond veroorzaakt. Ook hiernaar gaat Alterra onderzoek doen.
Het Geldersch Landschap kiest in overleg met de plaatselijke brandweer een gunstig moment voor de proef met het afbranden op De Dellen. Er zullen diverse plekken van ongeveer een hectare groot in brand worden gestoken. De kennis van enkele heideboeren van vroeger wordt gebruikt om inbranden in de bodem te voorkomen. De stichting verwacht de komende jaren ook op andere plaatsen op de Veluwe proeven te kunnen uitvoeren.