Sinds Russische inval zo’n 82.000 Oekraïners naar Nederland gevlucht
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne hebben zo’n 82.000 inwoners uit dat land zich ingeschreven in een Nederlandse gemeente.
In de vier grootste gemeenten –Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht– vonden in absolute aantallen de meeste Oekraïners een nieuw thuis. Dat meldde het CBS donderdag op basis van de recentste cijfers tot november 2022.
De Oekraïense vluchtelingen wonen verspreid over het land. Het Utrechtse Renswoude telt relatief de meeste Oekraïense nieuwkomers (33 per 1000 inwoners). Het Noord-Limburgse Gennep (22 per 1000 inwoners) volgt. Het landelijk gemiddelde komt uit op zo’n 5 Oekraïense nieuwkomers per 1000 inwoners.
Zo’n 17.000 vluchtelingen waren op 1 januari 2023 weer vertrokken. Dat is 16 procent van alle Oekraïners die sinds het uitbreken van de oorlog in Nederland terechtkwamen.
Meer dan 5000 vrijwilligers van het Rode Kruis hebben het afgelopen jaar Oekraïense vluchtelingen in Nederland bijgestaan. Ze leverden hulpgoederen en boden ontheemden een luisterend oor. Verder zorgden ze voor opvang, verstrekten ze informatie en verleenden ze EHBO.
Onder de noemer RefugeeHomeNL, waarbij het Rode Kruis samenwerkt met het Leger des Heils, VluchtelingenWerk Nederland en Takecarebnb, kregen 3236 vluchtelingen onderdak bij gastgezinnen. Op dit moment zijn er volgens de organisatie nog hulpverleners actief op achttien opvanglocaties.
Naar de speciale telefonische hulplijn van het Rode Kruis is tot nu toe meer dan 4100 keer gebeld. Via WhatsApp wisten ruim 14.000 mensen de organisatie te vinden. Zo leven er vragen over medische hulp en werk.
Nederlandse les
Gemeenten krijgen van het kabinet 15 miljoen euro extra voor Nederlandse les aan Oekraïense vluchtelingen. Dat moet mensen helpen makkelijker contact te maken, zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Van Gennip noemt het een „buitengewone prestatie” dat veel vluchtelingen in Nederland hun leven hebben opgepakt en werk hebben gevonden. „Ook waardeer ik het zeer dat veel werkgevers hun deuren hebben geopend voor deze groep”, zet Van Gennip. „We zien nu dat bij Oekraïners de behoefte groeit om Nederlands te leren en werk te vinden op hun eigen niveau. Daar gaan we bij helpen.”