NVZ: politiek moet ziekenhuizen helpen lonen te verhogen
De politiek moet ziekenhuizen helpen met hun financiële situatie, anders kunnen de lonen niet verder omhoog. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen Ad Melkert deed die oproep dinsdagochtend in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL, nadat de vakbonden eerder die ochtend acties hadden aangekondigd in tientallen ziekenhuizen.
„We moeten samen met de bonden bij de regering aangeven dat we echt tekortkomen”, stelde Melkert in het praatprogramma. Hij wees daarbij naar de gestegen energiekosten, inflatie en de investeringen van ziekenhuizen in duurzaamheid. „Extra loonsverhoging gaat de financiële slagkracht van veel ziekenhuizen te boven.”
Volgens Melkert ligt het voorstel van de ziekenhuizen niet ver bij de vakbonden vandaan. De vakbonden FNV, CNV, NU’91 en werknemersorganisatie FBZ willen onder meer dat de lonen dit jaar met 10 procent en nog eens 100 euro bruto per maand omhooggaan. Het bod van de NVZ is gespreid over twee jaar: 5 procent nu, nog eens 5 procent aan het einde van het jaar en 3 procent in 2024. In totaal dus 13 procent, zegt Melkert. „Echt heel stevig, beter dan menig ander cao.” Volgens hem komen hiermee sommige ziekenhuizen al financieel in de problemen.
De NVZ wil graag weer met de bonden om tafel „om te kijken of we het kleine verschil nog kunnen overbruggen”, aldus Melkert. Hij vindt dat de vakbonden en de NVZ naast elkaar moeten staan om bij de minister en zorgverzekeraars een signaal af te geven.
In vakblad Zorgvisie stelt Melkert ook dat als het ministerie, maar ook de zorgverzekeraars niet bijdragen, ze zelfs „een bom” leggen onder het Integraal Zorgakkoord (om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden) en de Green Deal (voor duurzaamheid). „Met hulp kan dat voorkomen worden. Voor al deze uitgaven hebben we geen geld meer.”
„We zouden graag zien dat VWS en zorgverzekeraars samen de ziekenhuizen steunen met een half à één miljard euro. De meeste ziekenhuizen hebben geen financiële buffers om dit soort uitgavenstijgingen op te vangen. VWS weet dat. De vraag is of dit niet een methode is om de sector koud te saneren”, aldus de voorzitter.
„Ziekenhuizen zullen moeten bezuinigen als VWS en zorgverzekeraars niets doen. Dat kan niet anders. Dan moeten we het aantal arbeidsplaatsen verminderen. Dat betekent ook dat de wachtlijsten toenemen en de inhaalzorg opnieuw langer duurt”, aldus Melkert verder. Hij noemt het eindbod aan de bonden „het maximale wat we kunnen doen”.