Economievogelgriep

„Aanpak vogelgriep vergroot kans op verspreiding”

Viroloog Thijs Kuiken zegt dat de versnipperde aanpak van vogelgriep onder wilde vogels zorgt voor een grotere kans dat het virus zich nog verder verspreidt.

Redactie economie
21 February 2023 11:21
beeld ANP, Arie Kievit
beeld ANP, Arie Kievit

Uit onderzoek van onderzoeksplatform Pointer bleek maandag dat regio’s en gemeenten verschillende maatregelen treffen en de sterfteregistratie onvolledig is. Sinds anderhalf jaar is er constant vogelgriep aanwezig in Nederland. De huidige vogelgriepuitbraak is veruit de grootste die er ooit geweest is. „Deze overtreft alle andere uitbraken bij elkaar,” zegt Kuiken.

Om verdere verspreiding te voorkomen, zou de vogelgriep onder zieke én gezonde populaties uitgebreid gemonitord moeten worden, vindt Kuiken.

„We moeten naar een systeem waar indien nodig de karkassen van dode vogelgriepslachtoffers zo snel mogelijk weggehaald worden om verdere verspreiding van ziekten te voorkomen. En er moet landelijk geregistreerd worden waar de zieke dieren en karkassen zich bevinden.”

Kokmeeuwen

Dutch Wildlife and Health Centre (DWHC) en Sovon Vogelonderzoek waarschuwen dat er vogelgriep rondwaart onder kokmeeuwen. Sinds de laatste week van januari loopt het aantal meldingen van dode of zieke vogels op, aldus de organisaties. Omdat de vogels zich vanaf maart in grote groepen gaan verzamelen bij broedkolonies en op slaapplekken moeten terreinbeheerders erg alert zijn, zo adviseren DWHC en Sovon.

In Nederland is vogelgriep al bevestigd bij vijf dode kokmeeuwen in Rotterdam en omgeving en in Ermelo op de Veluwe. Dode vogels uit onder andere Flevoland, Limburg, Overijssel en Utrecht worden nog onderzocht, maar lijken ook bezweken aan de ziekte. Ook in Frankrijk, België en Duitsland zijn groepen meeuwen besmet. In Frankrijk was tijdens het broedseizoen vorig jaar al sprake van een grote uitbraak. In Nederland was het toen minder erg, aldus DWHC.

Kokmeeuwen zijn talrijk in Nederland en komen in het hele land voor. De vogels slapen op eilandjes in moeras en open water, waar ze ook broedkolonies vestigen. Daar zitten ze met heel veel vogels dicht bij elkaar. Volgens DWHC zijn er aanwijzingen dat het opruimen van karkassen helpt om het effect van een vogelgriepuitbraak te dempen. DWHC en Sovon vragen dringend om de vondst van dode of zieke vogels door te geven via de websites van de organisaties.

Meer over
Vogelgriep

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer