Spaans parlement neemt wet over genderzelfbeschikking aan
Het Spaanse parlement heeft een wet aangenomen die onder meer bepaalt dat mensen vanaf 16 jaar zelf kunnen beslissen met welk gender ze door het leven willen gaan. Voor de fel omstreden wet stemden 191 parlementariërs, 91 parlementariërs onthielden zich van stemming en 60 stemden tegen. Spanjaarden kunnen binnenkort met een eenvoudige verklaring hun gender veranderen op bijvoorbeeld hun identiteitsbewijzen. In Denemarken werd in 2014 voor het eerst een dergelijke wet aangenomen.
De wet is onderdeel van een reeks maatregelen waar de links-radicale minister van Gelijkheid, Irene Montero van de partij Podemos, voor heeft geijverd. Zij noemde het een enorme stap voorwaarts. Podemos is de kleinere partner in de regeringscoalitie met de sociaal-democratische PSOE van premier Pedro Sánchez. De inzet van Montero heeft tot veel spanningen in de coalitie geleid in de aanloop naar de parlementsverkiezingen later dit jaar.
In de nieuwe wetgeving kunnen kinderen vanaf 12 jaar al aan hun genderverandering gaan werken. Die van 12 en 13 jaar hebben daarvoor de toestemming van hun ouders of voogd en van een rechter nodig. Die van 14 en 15 jaar enkel de toestemming van ouders of voogd. Vanaf 16 jaar is het aan de mensen zelf te bepalen welk gender ze willen hebben. Eerder stelde de wet zwaardere eisen zoals medische rapporten en rechterlijke toestemming voor alle minderjarigen.
Het parlement nam ook wetten aan waarmee meisjes vanaf 16 jaar abortus kunnen laten plegen zonder instemming van de ouder(s) en een waarmee betaald menstruatieverlof in het leven wordt geroepen voor vrouwen die medische klachten hebben tijdens de ongesteldheid.