Politiek

Kabinet tegen wetsvoorstel IMVO

Het kabinet kan zich niet vinden in een initiatiefwetsvoorstel van zes partijen over internationaal verantwoord maatschappelijk ondernemen (IMVO).

Redactie politiek
16 February 2023 11:29
Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher. beeld ANP, Bart Maat
Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher. beeld ANP, Bart Maat

Dat meldt RTL Nieuws. Eerder hadden onder meer baggerbedrijf Boskalis en werkgeversorganisatie VNO-NCW bezwaren geuit tegen het voorstel. Topman van Boskalis Peter Berdowski zei zelfs dat zijn bedrijf mogelijk vertrekt uit Nederland als het wetsvoorstel het haalt. Ook coalitiepartijen VVD en CDA spraken zich uit tegen de plannen van CU, SP, PvdA, GroenLinks, Volt en D66.

In het wetsvoorstel worden bedrijven verplicht om „alle maatregelen te nemen die redelijkerwijs van haar kunnen worden gevraagd” om nadelige gevolgen voor mensenrechten of het milieu in het buitenland te voorkomen. Voor grote bedrijven staan er aanvullende eisen in.

RTL Nieuws schrijft dat de ministers Schreinemacher (Buitenlandse Handel) en Adriaansens (Economische Zaken) vorige week een gesprek hadden met de Kamerleden achter het wetsvoorstel. De boodschap zou zijn geweest dat het kabinet de initiatiefwet in de huidige vorm niet gaat uitvoeren. De ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken bevestigen aan RTL het plaatsvinden van het gesprek en dat de boodschap was dat het kabinet niet meegaat in de initiatiefwet. „Als we afspraken maken, dan moeten die voor alle landen in de EU hetzelfde zijn. Met het nu voorliggende voorstel zijn wij er nog niet gerust op dat we de regels hier niet strenger maken dan in landen om ons heen”, citeert de nieuwssite Schreinemacher. Adriaansens stelt dat het kabinet niet wil „dat bedrijven straks verantwoordelijk zijn voor zaken waar zij geen invloed op hebben”.

CU-Kamerlid Van der Graaf zegt namens de initiatiefnemers tegen de NOS dat er gesprekken met de ministers lopen en dat die nog geen conclusies hebben opgeleverd.

Overigens is IMVO-wetgeving zeker niet in z’n geheel van de baan. De coalitiepartijen hebben in de formatie afgesproken dat Nederland nationale IMVO-wetgeving invoert. Bovendien wordt gewerkt aan een EU-richtlijn, die het kabinet zal moeten omzetten naar wetgeving. De richtlijn wordt echter waarschijnlijk een stuk minder vergaand dan het voorliggende wetsvoorstel. De vraag is dus vooral hoe ver wetgeving zal gaan en wanneer die komt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer