Binnenland

Amsterdam: ambtenarenstaking gaat voor veel overlast zorgen

De staking van gemeenteambtenaren in Amsterdam, onder wie personeel van de stadsreiniging, gaat volgende week voor veel overlast zorgen in de stad. Dat zei wethouder Hester van Buren (personeel) woensdag in de gemeenteraad. „We hopen snel weer om tafel te kunnen met de vakbonden, want het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om tot een goede cao te komen.”

ANP
15 February 2023 13:44

De gemeentemedewerkers staken voor een betere cao. Tijdens de staking, die maandag om 06.30 uur begint en zeven dagen duurt, wordt geen grofvuil en huishoudelijk afval zoals restafval, glas, papier/karton, textiel en gft opgehaald. Ook worden de straten niet geveegd, prullenbakken niet geleegd en meldingen over afval op straat niet afgehandeld.

Verder is er met de vakbonden afgesproken dat de markten wel door kunnen gaan. „Op de dagmarkten wordt aan het einde van de dag afval opgeruimd en de markt schoongemaakt. Marktmeesters houden hierop toezicht”, aldus Van Buren. In Weesp wordt het afval wel opgehaald, maar straten worden niet gereinigd. Tijdens de staking zullen er wel medewerkers van toezicht en handhaving op straat zijn, maar zij zullen geen bonnen uitschrijven aan overtreders. Bij ernstige verstoringen, overtredingen of extreem gedrag kan dat alsnog wel gebeuren, zo meldt de gemeente.

Amsterdammers wordt gevraagd om tijdens de staking het afval zoveel mogelijk thuis te houden en zakken met vuil niet aan de weg te zetten. Ook vraagt de gemeente om het weggooien van grofvuil uit te stellen. „Direct na de staking kan het op de gebruikelijke dag naar buiten. Zo blijven de straten begaanbaar en wordt voorkomen dat afval door de straat waait, er onveilige situaties ontstaan of overlast van ongedierte ontstaat.”

Verder overlegt de gemeente met de vakbonden of één of meerdere afvalpunten wel open kunnen blijven. Ook is er een calamiteitenteam beschikbaar en letten politie, brandweer en de GGD op mogelijk gevaar voor de veiligheid, openbare orde en de volksgezondheid. „De gemeente maakt afspraken met de vakbonden om indien nodig snel in te kunnen grijpen. Zo gaat bijvoorbeeld het strooien bij vrieskou altijd door. Verder valt te denken aan los afval dat een gevaar kan opleveren voor verkeer of de doorgang blokkeert voor hulpdiensten.”

De wethouder begrijpt waarom er wordt gestaakt. „Iedereen merkt dat boodschappen en andere zaken flink duurder zijn geworden. Maar niet iedereen heeft daar evenveel last van. Wij proberen er in de onderhandelingen op uit te komen dat werknemers in de lagere schalen er netto meer geld aan overhouden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer