Amerikanen onder vuur in Afghanistan
Na weken zonder gevechten met al-Qaidastrijders of Taliban is dit weekeinde opnieuw melding gemaakt van enkele schermutselingen in Afghanistan.
Het Amerikaanse militaire opperbevel meldde dat zaterdag een gezamenlijke patrouille van Amerikaanse militairen en hun Afghaanse bondgenoten onder vuur was genomen. Ook waren raketten afgevuurd op een vliegveld in het zuidoosten van Afghanistan. Bij geen van beide incidenten vielen aan de zijde van de Amerikanen slachtoffers.
Een Amerikaanse legerwoordvoerder zei dat de patrouille luchtsteun had verzocht van een gevechtsvliegtuig. Het toestel had de schutters bestookt en die waren vermoedelijk uitgeschakeld, want zij werden niet meer gesignaleerd. De locatie van het treffen werd niet vermeld.
De tweede aanval gold een vliegveld buiten de zuidoostelijke stad Khost. Volgens een plaatselijke leider was het vliegveld met drie raketten beschoten, was een gebouw getroffen en waren drie Afghanen gedood. Andere bronnen ontkenden dat er slachtoffers waren gevallen en dat de raketten doel hadden getroffen.
De aanvallen onderstrepen hoe moeilijk het voor de interim-regering van premier Hamid Karzai is de orde te handhaven. De VN-gezant voor Afghanistan, Lakhdar Brahimi, voerde zondag met lokale leiders besprekingen in Mazar-i-Sharif over de veiligheidssituatie in de stad, waar onlangs een VN-hulpverlener werd gedood.
De Verenigde Staten wachten op toestemming van Pakistan om een luchtactie uit te voeren in de bergen in het grensgebied van Pakistan en Afghanistan. De Amerikanen gaan ervan uit dat terroristenleider Osama bin Laden zich daar schuilhoudt.
De Hoge VN-Commissaris voor Vluchtelingen Ruud Lubbers begon zaterdag een rondreis van een week door Iran, Afghanistan en Pakistan. Lubbers zei in de Iraanse hoofdstad Teheran dat VN-teams zullen helpen bij de wederopbouw van Afghaanse dorpen, om te voorkomen dat vluchtelingen bij hun terugkeer in steden en kampen belanden waar geen werk voor hen is. Volgens de VN zijn in de afgelopen zes weken ruim 223.000 Afghanen uit Iran en Pakistan naar Afghanistan teruggekeerd.
Interim-premier Karzai reist morgen naar Rome om de voormalige koning Mohammad Zaher Shah op te halen. De 87-jarige voormalige koning zal met Karzai terugkeren naar Afghanistan. De in 1973 verdreven Zaher Shah zal in zijn land naar verwachting in juni een loya jirga (nationale volksvergadering) bijeenroepen, die een nieuwe regering moet benoemen.
De terugkeer van Zaher Shah is de afgelopen tijd meer dan eens uitgesteld, omdat de situatie in Afghanistan nog niet veilig genoeg zou zijn.
Christina Rocca, staatssecretaris voor Zuidoost-Azië van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, is in maart naar Islamabad gegaan om aan de Pakistaanse president Musharraf toestemming voor de actie te vragen. Maar de Pakistaanse leider aarzelt omdat de machtige stammen in het gebied, die goed bewapend zijn, aanhangers zijn van het bewind van de fundamentalistische Taliban dat vorig jaar is verdreven.
De Amerikanen beschouwen Bin Laden, leider van het netwerk al-Qaida, als de hoofdverdachte van de aanslagen van 11 september in New York en Washington.
Strijdgroepen van de internationale coalitie in Afghanistan hebben zaterdag verscheidene strijders gedood die vermoedelijk lid zijn van het terreurnetwerk al-Qaida. Dat heeft een woordvoerder van de coalitie op de luchtmachtbasis bij Bagram, ten noorden van de hoofdstad Kabul, zondag gezegd. Volgens de woordvoerder ontstond een schotenwisseling nadat leden van al-Qaida het vuur hadden geopend op de internationale eenheid. Het vuur werd vervolgens door de coalitieleden beantwoord. Hij zei dat elders in het land ook een aantal leden van al-Qaida gevangen is genomen. Om hoeveel mensen het gaat, is niet duidelijk.
Het Afghaanse Islamitische persbureau AIP meldde dat zeker drie raketten zijn afgevuurd op de luchthaven van Khost. Volgens de gouverneur van de provincie Khost hebben de projectielen hun doel niet bereikt en zijn er geen slachtoffers gevallen.
Bij een raketaanval op het huis van de gouverneur van de zuidelijke stad Kandahar zouden zeker drie mensen om het leven zijn gekomen en negen gewonden zijn gevallen. Dat hebben reizigers gezegd die zondag in de Pakistaanse stad Chaman arriveerden. De reizigers hadden zes gewonden bij zich om te laten behandelen in het ziekenhuis in Chaman.
De mensenrechtenorganisatie Amnesty International uit vandaag in een memorandum aan de Verenigde Staten de zorg over de behandeling van gevangengenomen strijders van de Taliban en het terroristische netwerk al-Qaida. Volgens Amnesty komen de VS de uitspraken om de gevangenen volgens de regels van het internationaal recht te behandelen niet na.
„Ondanks herhaalde uitspraken sinds 11 september vorig jaar dat de Amerikaanse regering zich verplicht voelt aan internationaal recht en internationale standaarden, voegt zij niet de daad bij het woord waardoor het bij retoriek blijft”, aldus Amnesty International in het memorandum.
Volgens de organisatie moet de Amerikaanse regering de garantie geven dat de manier waarop zij de gevangenen in Afghanistan en in Guantànamo Bay behandelt strookt met het internationaal recht en de internationale standaarden. „Dat is absoluut noodzakelijk wil gerechtigheid geschieden en als men de wet en de mensenrechten wil respecteren”, stelt Amnesty.
Amnesty International vraagt nogmaals toegang tot de gevangenen in Camp X-Ray op Guantànamo Bay, die later deze maand zulen worden overgebracht naar een nieuw onderkomen. Aan het eerste verzoek van de organisatie op 22 januari werd geen gehoor gegeven.
Volgens het memorandum ontkennen de VS de internationaal erkende rechten van gevangenen die zijn opgepakt in Afghanistan en elders. Ongeveer driehonderd gedetineerden werden overgebracht naar Camp X-Ray op Guantànamo Bay.
Amnesty International is onder meer bezorgd over het feit dat de Amerikaanse regering „mensen in wrede, bijna onmenselijke omstandigheden heeft overgebracht en vastgehouden, hen vernederend heeft behandeld en andere standaard minimumregels voor de behandeling van gevangenen schendt.”
Verder is het voor Amnesty onacceptabel dat de VS de gevangenen verbiedt een advocaat te raadplegen, ook al ondervraagt ze hen voortdurend, wat tot vervolging kan leiden.
In de buurt van Barcelona is een man gearresteerd die het financiële hoofd van al-Qaida in Spanje zou zijn. Dat heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maandag bekendgemaakt.
De man, de 57-jarige Algerijn Ahmed Brahim, werd zaterdag aangehouden in zijn huis in San Joan Despi, aldus het ministerie. Hij zou mogelijk betrokken zijn geweest bij de financiering van de in augustus 1998 gepleegde aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania. Zijn aanhouding volgde op een zeven maanden durend onderzoek, dat de Spaanse politie verrichtte in samenwerking met de Duitse, Franse en Amerikaanse politie.
In Spanje zijn sinds de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten al meer mensen opgepakt op verdenking van het lidmaatschap van al-Qaida, het terreurnetwerk van Osama bin Laden.