EconomieCBS-cijfers

Consument geeft economie een duwtje: 0,6 procent groei in vierde kwartaal

Tegen de verwachting in herstelt de Nederlandse economie zich soepel van het dipje uit het najaar. Met dank aan de consument: die doet ondanks de inflatie meer aankopen.

14 February 2023 09:39Gewijzigd op 14 February 2023 11:45
Winkelend publiek in de Kalverstraat, Amsterdam. beeld ANP, RAMON VAN FLYMEN
Winkelend publiek in de Kalverstraat, Amsterdam. beeld ANP, RAMON VAN FLYMEN

Eind vorig jaar vreesden economen nog voor een recessie. Daarvan is sprake als de economie twee kwartalen achter elkaar krimpt. Maar op de lichte krimp in het derde kwartaal volgde in het vierde kwartaal weer enige groei, en wel met 0,6 procent in vergelijking met de drie maanden daarvoor.

De consument droeg daaraan het meeste bij, zei de hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Peter Hein van Mulligen, dinsdag bij de presentatie van voorlopige cijfers. Alle Nederlanders samen gaven 0,9 procent meer uit. Dat cijfer is gecorrigeerd voor de „ongekend hoge” inflatie. Dat betekent dat we, ondanks het feit dat alles duurder is geworden, meer gebruik maken van diensten en meer spullen kopen.

Van Mulligen: „Dat klinkt misschien vreemd, want het inkomen van veel mensen stijgt minder hard dan de prijzen.” Hij noemt twee verklaringen: meer mensen hebben werk gevonden, waardoor hun inkomen is gestegen, en Nederlanders zijn door de bank genomen minder gaan sparen. „En wat we niet sparen, geven we uit.”

De CBS-hoofdeconoom benadrukt dat lang niet iedereen in staat is om meer uit te geven. Door de gestegen prijzen houden volgens hem waarschijnlijk veel huishoudens juist minder geld over, of komen zelfs tekort.

Naast de consument gaf ook de overheid in het vierde kwartaal meer geld uit, wat bijdraagt aan de economische groei. Er werd meer geïnvesteerd in woningen, gebouwen en infrastructuur. Verder profiteert de economie van een overschot op de handelsbalans. De uitvoer van goederen en diensten steeg sneller dan de invoer.

Over heel 2022 is de Nederlandse economie (bruto binnenlands product) met 4,5 procent gegroeid. In 2021 was dat 4,9 procent. Dat is heel bijzonder, zei Van Mulligen: twee jaren op rij met zulke groeicijfers zijn deze eeuw nog niet voorgekomen. Nederland presteert hiermee duidelijk beter dan de belangrijkste handelspartners.

De Europese Unie als geheel bleef steken op een groei van 2,7 procent. Duitsland, het land waar we de meeste zaken mee doen, komt niet verder dan 1,8 procent. In het vierde kwartaal kromp de Duitse economie zelfs met 0,2 procent. Ook in Frankrijk, België, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten pakte de economische groei in 2022 lager uit dan in Nederland.

De Europese Commissie is minder pessimistisch geworden over de economische vooruitzichten voor dit jaar. Ze verwacht een gemiddelde groei van 0,9 procent voor de eurozone. Ook lijkt de inflatie over het hoogste punt heen. Die zakt in 2023 naar gemiddeld 5,6 procent in de eurolanden, stelde het dagelijks EU-bestuur maandag.

Nederland blijft kampen met een tekort aan arbeidskrachten, stelt de Commissie. Het CBS onderstreept dat. De krapte op de arbeidsmarkt liep in het vierde kwartaal weer op, na een eerdere daling. Tegenover 100 werklozen staan nu 123 vacatures.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer