Politiekparlementvaria

SGP’er Stoffer schopt tegen heilig huisje van links

SGP-Kamerlid Chris Stoffer schopte vorige week met BBB en JA21 tegen een heilig huisje van links Nederland. Stoffer kreeg pek en veren over zich heen, maar ontving ook steun.

13 February 2023 11:54Gewijzigd op 16 February 2023 11:49
SGP-Kamerlid Stoffer. beeld André Dorst
SGP-Kamerlid Stoffer. beeld André Dorst

De Tweede Kamer debatteerde vorige week over de Klimaatwet. SGP-Kamerlid Stoffer diende een motie in over belangenclubs in ons land. Hij vroeg zich af hoe representatief deze eigenlijk zijn. Hij vindt dat rechters daar ook naar moeten kijken als deze organisaties een rechtszaak aanspannen tegen de overheid. De motie is ook ondertekend door JA21 en BBB.

Stoffer had in het debat onder meer het vizier gericht op een organisatie als de stichting Urgenda. Dat is een Nederlandse actiegroep die zich ten doel stelt om Nederland sneller duurzaam te maken. De belangenclub won in 2019 na jaren procederen een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Tijdens het debat bleek dat Stoffer een gevoelige snaar raakte bij PvdA, GroenLinks en Volt. En dat is begrijpelijk. Stel dat de rechter het punt van de representativiteit wel had meegewogen, dan was er mogelijk geen Urgenda-uitspraak geweest.

Kamerleden van PvdA en GroenLinks snelden dan ook naar de interruptiemicrofoon om hun ongenoegen te uiten. Volt-voorman Dassen twitterde: „Keiharde aanval op de rechtsstaat. SGP, JA21 en BBB willen het Nederlanders een stuk moeilijker maken om regeringen aan hun woord te houden. Ongehoord. Wij staan pal voor de rechtsstaat.”

Na het Kamerdebat woedde de discussie nog voort. VVD-Kamerlid Ellian mengde zich er ook in. Hij sprak Dassen rechtstreeks aan met de woorden: „Rustig aan. Los van deze motie, een uitspraak als „keiharde aanval op de rechtsstaat” is hier niet gepast. Over het Urgenda-arrest en de grenzen van de rechtsvormende taak van de rechter is veel discussie geweest in staatsrechtelijk Nederland, ook dat kan in een rechtsstaat.”

Ook Jos Teunissen, emeritus-hoogleraar staats- en bestuursrecht, haalde uit naar de Volt-voorman: „Laurens Dassen heeft lak aan artikel 50 Grondwet, dat zegt dat het (‘hele’) Nederlandse volk wordt vertegenwoordigd door de Staten-Generaal (Tweede en Eerste Kamer), dus niet door de stichting Urgenda en de vereniging Milieudefensie. Ze beschouwen burgers als onmondige kinderen. Laurens Dassen heeft geen democratische instelling maar dezelfde attitude als autocraten, die zelf weten wat het beste voor anderen is.”

In de rubriek Parlementvaria beschrijft de redactie politiek opvallende zaken vanuit Den Haag

Meer over
Parlementvaria

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer