Topvrouw van Shell Nederland Marjan van Loon treedt terug
Topvrouw van Shell Nederland Marjan van Loon legt haar functie neer per 1 april. Frans Everts zal haar werkzaamheden overnemen. Hij is al lange tijd werkzaam voor het olieconcern. Momenteel is hij onder meer verantwoordelijk voor de wereldwijde communicatie binnen Shell.
Everts werkt al 33 jaar voor Shell, in uiteenlopende rollen over de hele wereld. Hij zegt in zijn nieuwe rol verder te willen werken aan de energietransitie. „Wij hebben de kennis en de expertise om te investeren in oplossingen. Maar we kunnen het niet alleen”, zegt hij daarover.
Van Loon stond zeven jaar aan het roer van Shell Nederland, in totaal werkte zij 34 jaar voor het bedrijf. Volgens Het Financieele Dagblad heeft ze in een interne mail aangegeven nu te gaan „genieten van andere dingen dan werk”. Onlangs kreeg Shell wereldwijd ook al een nieuwe hoogste baas. Begin dit jaar volgde Wael Sawan de Nederlander Ben van Beurden op als topman.
Onder Van Loon schaarde het bedrijf zich naar eigen zeggen als eerste grote concern achter het Klimaatakkoord. Daarvoor besloot Shell voor ongeveer 6,5 miljard euro te investeren in de energietransitie. Ook werden verschillende fabrieken gebouwd voor schonere brandstoffen, zoals biobrandstof en waterstof.
Van Loon beleefde een aantal turbulente jaren als hoofd van de Nederlandse tak van Shell. Zo was er in 2018 politieke verontwaardiging over een overeenkomst tussen Shell en de Belastingdienst rondom het betalen van dividendbelasting. Van Loon noemde dat nieuws destijds „incorrect” en „totale onzin”. Volgens haar was Shell daarover altijd transparant geweest in jaarverslagen. Ook voerde zij aan dat door deze overeenkomst het hoofdkantoor van Shell in Nederland stond, wat volgens haar veel voordelen voor de Nederlandse economie opleverde.
Maar later verhuisde het hoofdkantoor van Shell naar het Verenigd Koninkrijk. Daarmee werd het concern op papier volledig Brits. Als gevolg van die verhuizing verloor het toenmalige ‘Royal Dutch Shell’ zijn koninklijke predicaat, dat sinds het einde van de negentiende eeuw aan het bedrijf verbonden was.
Milieudefensie hoopt op „een nieuwe koers voor Shell Nederland” met Everts als topman. „Nieuw leiderschap biedt altijd kansen voor een frisse wind.” Milieudefensie won in 2021 een rechtszaak tegen Shell over het niet genoeg verlagen van de CO2-uitstoot. De rechter oordeelde toen dat de oliemaatschappij de uitstoot met 45 procent moest verminderen in 2030 ten opzichte van 2019, en dat het bedrijf daar direct mee moest beginnen.