live
Buitenlandaardbeving turkije en syrië

Dodental aardbevingen Turkije en Syrië boven de 25.000

Het dodental van de aardbevingen van maandag in het zuidoosten van Turkije is gestegen tot boven de 25.000. Volg het laatste nieuws in dit liveblog.

Webredactie11 February 2023 08:09Gewijzigd op 11 February 2023 18:05

Advertentie

Nederlands reddingsteam stopt voor de nacht, zoekt zondag verder

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR heeft zaterdag in het Turkse Hatay geen overlevenden van de aardbevingen meer gevonden. Zondag gaat de zoekactie verder, waarbij meer buiten de stad zal worden gezocht. „Onze intentie is morgen weer het gebied in te gaan, maar de kans wordt wel heel klein”, zegt teamlid Jop Heinen.

Inmiddels zijn het stadscentrum van Hatay en het omliggende gebied bijna geheel doorzocht. Het is onduidelijk of andere reddingsteams zaterdag nog overlevenden hebben aangetroffen in Hatay. Heinen heeft „een vaag gerucht” opgevangen over een redding, maar dat is verre van zeker.

De hulpverlening gaat ook langzaam een andere fase in, zegt hij. „Vandaag hebben we al geen gerichte zoekacties meer gedaan, maar zijn we gebieden doorgegaan op zoek naar locaties waar mensen misschien nog in leven zijn. Die hebben we niet gevonden”, aldus Heinen.

Vrijdag wist het team nog een 8-jarige jongen levend onder het puin vandaan te halen, 106 uur na de aardbevingen. Sinds ze in Turkije zijn, hebben de Nederlanders twaalf mensen en een hond gered.

Arrestaties in Turkije om instorten gebouwen na aardbevingen

De Turkse politie arresteert steeds meer aannemers en andere betrokkenen in verband met het instorten van gebouwen door de aardbevingen maandag. Twaalf mensen zijn aangehouden voor in elkaar gezakte constructies in de provincies Gaziantep en Sanliurfa, melden Turkse media.

ANP-462499797.jpg
beeld AFP, Yasin AKGUL

Door de krachtige bevingen stortten duizenden gebouwen in, wat woede heeft opgewekt over de slechte kwaliteit van de bouwwerken. In de eveneens getroffen provincie Diyarbakir zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd voor 29 mensen. Het Turkse ministerie van Justitie gaf aanklagers opdracht speciale onderzoeksbureaus voor misdrijven in verband met de aardbevingen op te richten.

Vrijdag hield de Turkse politie een aannemer aan van een omgevallen complex luxe hoogbouwflats in Hatay. Hij werd gearresteerd op de luchthaven van Istanbul toen hij naar verluidt het land wilde ontvluchten.

Dodental aardbevingen Turkije en Syrië boven de 25.000

Het aantal doden door de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië is gestegen tot ruim 25.000. Volgens de Turkse president Erdogan vielen er alleen in Turkije 21.848 doden. In Syrië staat het dodental op ruim 3500.

In Turkije zijn ook ruim 80.000 gewonden geteld. Ruim 1,5 miljoen mensen gelden als dakloos. Ruim 1,1 miljoen mensen zijn in tentenkampen of in een andere tijdelijke opvang ondergebracht, aldus Erdogan. Anderen vonden elders onderdak, bijvoorbeeld in hotels.

Sfeer verandert in Turkije, maar Nederlandse redders werken door

Zes dagen na de verwoestende aardbevingen in Turkije wordt de sfeer in het getroffen gebied grimmiger, merkt ook het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR. Oostenrijk en Duitsland kondigden zaterdag aan hun reddingsoperaties te onderbreken wegens de toegenomen onveiligheid. Het Nederlandse team blijft zoeken naar overlevenden.

Uit het rampgebied komen meldingen over confrontaties tussen gewapende plunderaars en de politie, waarbij ook geschoten is. De Duitsers constateren steeds meer woede bij mensen over het groeiende gebrek aan water en levensmiddelen.

„We merken wel dat de sfeer op straat verandert”, laat Jop Heinen van het Nederlandse team weten. De Nederlanders zijn net als de Duitsers en Oostenrijkers actief in het zwaar getroffen Hatay. „We houden er rekening mee in onze werklocaties en tijden. We merken ook dat de aanwezigheid van een tolk bij iedere reddingsgroep echt van grote meerwaarde is om de situatie te duiden”, zegt hij.

Volgens hem is er dit moment geen reden om eerder te stoppen, maar wordt in de gaten gehouden hoe de situatie zich ontwikkelt. „De veiligheid van het team staat voorop”

Erdogan: we treden op tegen plunderaars

De Turkse overheid onderneemt actie tegen degenen die betrokken zijn bij plunderingen en andere misdaden in de regio die is getroffen door de verwoestende aardbevingen maandag. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens een bezoek aan het rampgebied.

„We hebben de noodtoestand uitgeroepen” zei hij tijdens zijn bezoek. „Dat betekent dat mensen die vanaf nu betrokken zijn bij plunderingen of ontvoeringen moeten weten dat de staat hen stevig zal aanpakken”.

ANP-462489837.jpg
beeld EPA

Er komen meldingen uit het rampgebied over confrontaties tussen gewapende plunderaars en de politie. Oostenrijkse en Duitse hulptroepen besloten zaterdag de reddingsoperaties op te schorten nadat de veiligheid van de reddingswerkers in het geding kwam. Zij wijzen op toenemende agressie in Turkije.

Tijdens een bezoek aan het aardbevingsgebied zei Erdogan dat honderdduizenden gebouwen in Zuid-Turkije onbewoonbaar zijn, en dat de autoriteiten binnen enkele weken willen beginnen met de wederopbouw van de getroffen steden. Verder kondigde Erdogan aan dat universiteiten vanwege de aardbevingen volledig zullen overgaan op afstandsonderwijs.

Het dodental is in Turkije inmiddels gestegen naar 21.043. „Het is drie keer groter en drie keer zo destructief als de aardbeving van 1999, de grootste ramp in de herinnering van ons land”, zo sprak Erdogan.

Turks-Armeense grenspost na 35 jaar weer open voor noodhulp

Zaterdag zijn vijf vrachtwagens met hulpgoederen vanuit Armenië de grens met Turkije overgestoken bij een grenspost die 35 jaar dicht was. De grensovergang Alican werd voor het laatst gebruikt in 1988 toen de Turkse Rode Halve Maan noodhulp leverde na een aardbeving in Armenië.

Een woordvoerder van het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken deelt op Twitter een video waarop te zien is hoe de vrachtwagens de grens oversteken. Serdar Kilic, die namens Turkije diplomatieke banden met Armenië onderhoudt, bedankte Armenië voor de hulp.

De volledige landsgrens tussen Turkije en Armenië is dicht sinds 1993, nadat Armenië en etnisch Turkse Azerbeidzjanen met elkaar in conflict waren geraakt. De beide landen hebben eind 2021 de diplomatieke contacten weer hersteld.

Landen staken reddingsoperatie Turkije vanwege Turks geweld

Landen staken hun reddingsoperaties in het aardbevingsgebied in Turkije door onderling geweld tussen Turken. Na Oostenrijk besloot ook Duitsland de inzet te onderbreken.

Het team van het Oostenrijkse leger spreekt van een steeds moeilijkere veiligheidssituatie, melden Oostenrijkse media. „Het verwachte succes van een levensredding staat niet in een redelijke verhouding tot het veiligheidsrisico”, aldus de strijdkrachten. Zij wijzen op toenemende agressie in Turkije. Er zou zelfs zijn geschoten, echter niet op de Oostenrijkse hulpverleners. Het team opereert net als andere buitenlandse rampenbestrijdingseenheden vanuit een basiskamp in de Turkse provincie Hatay.

De Duitsers zullen alleen nog uitrukken als er concrete aanwijzingen zijn dat iemand levend kan worden gered. Zij constateren steeds meer woede bij Turken door het groeiende gebrek aan water en levensmiddelen.

Ondertussen komen er meldingen uit het rampgebied over confrontaties tussen bewapende plunderaars en de politie. Bij Kahramanmaras zou een groep van zes het vuur hebben geopend. Agenten konden hen „neutraliseren”, melden Turkse media.

ANP-462499208.jpg
Hatay. beeld AFP, Yasin Akgul
Tussenstand Giro555 voor Turkije en Syrië ruim 16 miljoen euro

De voorlopige tussenstand van de opbrengst van Giro555 voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië is ruim 16 miljoen euro, meldt de organisatie zaterdag. De landelijke actie is bedoeld om geld in te zamelen voor noodhulp, zoals onderdak, kleding, medische zorg en voedsel voor de getroffenen.

Samenwerkende hulporganisaties openden Giro555 afgelopen dinsdag, nadat gebieden in Turkije en Syrië maandagochtend vroeg getroffen waren door de aardbevingen. Komende woensdag is een landelijke actiedag voor de slachtoffers, waarbij ook de landelijke en regionale media zijn betrokken.

ANP-462374118.jpg
Hulpgoederen worden uitgeladen bij aankomst op Aleppo International Airport. beeld AFP
Banken laten klanten kosteloos geld overmaken naar Turkije

Grote Nederlandse banken rekenen de komende tijd geen transactiekosten voor overboekingen van particuliere klanten naar Turkije. Daarmee willen ze het gemakkelijker maken om de door zware aardbevingen getroffen gebieden in het zuiden van het land te helpen.

ABN AMRO en Rabobank maakten bekend voor een periode van drie maanden particulieren kosteloos geld over te laten maken naar Turkse rekeningen. ING maakt Turkse overschrijvingen ook gratis, waarbij de bank geen einddatum noemt. „We merken dat onze klanten hun dierbaren in het door de aardbeving getroffen gebied willen ondersteunen door hen geld te sturen”, schrijft de Rabobank.

Rabobank en ING leggen uit dat klanten wel eerst zelf transactiekosten betalen, maar die achteraf gecompenseerd krijgen. Om er zeker van te zijn dat de ontvanger van het geld ook niet hoeft te betalen, adviseren deze banken klanten de kostencode OUR in te vullen. Daarmee kunnen verzenders van geld normaal gesproken alle transactiekosten op zich nemen, die nu dus worden gecompenseerd.

De aardbevingen van afgelopen maandag troffen ook Syrië. Maar het is voor de banken niet mogelijk hetzelfde te doen voor getroffenen in dat land, omdat sancties hun dat verbieden.

Advertentie

VN: zo snel mogelijk meer hulp naar rebellengebied Syrië

De Verenigde Naties proberen „zo snel mogelijk” meer hulp te sturen naar de door rebellen bezette gebieden in Syrië, zegt VN-woordvoerder Stéphane Dujarric in een interview met BBC Radio. De mededeling komt nadat Syrische staatsmedia op vrijdag hadden gemeld dat de Syrische regering instemde met humanitaire hulp in het rebellengebied, na de verwoestende aardbevingen van maandag.

Dujarric zegt dat de VN „met alle partijen samenwerken om de hulp erdoor te krijgen” en benadrukt dat het tijd is om „alle politiek aan de kant te zetten”. De woordvoerder voegt eraan toe dat de VN de Syrische bevolking steunen, „of ze nu in rebellengebied wonen, of in door de overheid gecontroleerd gebied”. De hulpverlening in Syrië komt moeizaam op gang.

ANP-462494116.jpg
Een konvooi vrachtwagens met humanitaire hulp voor slachtoffers van de aardbeving, gestuurd door een Koerdische liefdadigheidsorganisatie, rijdt Syrië binnen via de door de oppositie gecontroleerde grensovergang Bab al-Salama met Turkije in de noordelijke provincie Aleppo. beeld AFP

In een reactie op de kritiek van hulporganisatie de Witte Helmen, dat de VN zwaar tekortschieten met hun hulp na de aardbeving, zegt Dujarric de frustratie te begrijpen. „Als ik middenin de verwoestingen zou staan en mijn gemeenschap zou zijn getroffen, zou ik ongelukkig en kritisch zijn, want hulp komt nooit snel genoeg.”

Gedicht bij het nieuws: Zoals een vader​
ANP-462295901.jpg
Mesut Hancer houdt de hand vast van zijn 15-jarige dochter Irmak, die omkwam bij de aardbeving in Kahramanmaras, dicht bij het epicentrum van de beving, de dag nadat een aardbeving met een kracht van 7,8 het zuidoosten van het land trof. beeld AFP, Adem Altan

Jeannet de Jong uit Soest stuurde ons dit gedicht naar aanleiding van deze persfoto uit Turkije, die inmiddels de hele wereld over gaat. Op de foto houdt Mesut Hancer de hand vast van zijn 15-jarige dochter Irmak, die om het leven kwam bij de aardbevingen in Turkije en Syrië maandag.

Zo vaak
heeft hij haar hand al vastgehouden,
als ze niet slapen kon
en bang was voor de nacht.

Zo vaak
al naast haar bed gezeten,
gewiegd, gezongen en
gewacht.

Maar deze nacht
kon hij haar niet beschermen:
zijn meisje, toegedekt
onder beton en bloed.

Toch waakt hij stil
in eindeloze uren.
En houdt haar hand nog vast
zoals een vader doet.

Gevluchte Syriër in Turkije staat voor tweede keer op straat

Een kleine protestantse gemeenschap in de Turkse stad Gaziantep draagt haar steentje bij aan de hulpverlening voor de slachtoffers van de aardbeving.

Nederlands reddingsteam: kans nog iemand te vinden extreem klein

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR gaat zaterdag in Turkije opnieuw op zoek naar overlevenden van de aardbevingen. Maar „de kans dat we nog iemand vinden, die is extreem klein te noemen”, zegt teamlid Jop Heinen op de zesde dag sinds de aardbevingen plaatshadden in Turkije en Syrië.

ANP-462528621 1.jpg
Reddingswerkers. beeld AFP, Román Dibulet

Vrijdag wist het team een jongen van 8 jaar oud levend onder het puin vandaan te halen, 106 uur na de aardbevingen. Dat heeft hoop gegeven dat meer mensen gered kunnen worden. „Daarom zoeken we toch nog door”, zegt Heinen. Hoe lang de zoektocht doorgaat, kan hij niet zeggen. „Dat is ook aan de Turkse overheid om te beslissen.”

Heinen zegt dat minuten na de redding van het jongetje vrijdag een andere reddingsgroep juist een overleden kindje had aangetroffen. „Dat maakt dat we heen en weer geslingerd worden qua gevoelens en ervaringen die we hier als team beleven in het verlenen van hulp aan al die getroffen mensen.”

Het reddingsteam is actief in Hatay. In de nacht van vrijdag op zaterdag is het daar opnieuw koud geweest met een temperatuur in de ochtend van onder het vriespunt, aldus Heinen. „We gaan toch nogmaals een uiterste poging doen”, laat hij weten. Twee reddingsgroepen zoeken nu in het gebied naar locaties waar mogelijk nog mensen in leven zijn. In de middag worden zij afgelost door twee andere groepen. „We hopen toch net die minimale kans om nog iemand te treffen aan te kunnen grijpen en iets te kunnen betekenen voor die zwaar getroffen bevolking.”

In de afgelopen dagen heeft het Nederlandse reddingsteam twaalf mensen en een hond gered. USAR vertrok maandagavond vanaf vliegveld Eindhoven naar Turkije en zette dinsdag het basiskamp op in het rampgebied. Het team bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie die hiervoor speciaal zijn getraind. Ook zijn er acht reddingshonden met ze mee.

Meer dan 24.000 doden in Syrië en Turkije na aardbevingen

Het dodental van de aardbevingen van maandag in het zuidoosten van Turkije is gestegen tot boven de 24.000. Turkije meldt zaterdagochtend 20.665 doden, ruim 450 meer dan het aantal dat vrijdag was vastgesteld. In Syrië waren vrijdag volgens plaatselijke media 3384 doden gemeld.

Volgens de Turkse rampendienst AFAD zijn er 93.000 mensen uit het rampgebied geëvacueerd. Zo’n 166.000 reddingswerkers bieden daar noodhulp aan slachtoffers. Sinds de twee zware aardbevingen maandagochtend vroeg zijn er volgens AFAD bijna 1900 naschokken geteld.

ANP-462416703 1.jpg
Families van slachtoffers en reddingswerkers zoeken tussen het puin van ingestorte gebouwen. beeld AFP, Ozan Kose
Nieuw liveblog

De redactie begint een nieuw liveblog. Bekijk hier het vorige.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer