Belangenverstrengeling bij project blindenbibliotheken
Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) erkent dat er bij een project rond de blindenbibliotheken sprake is geweest van belangenverstrengeling en een onjuiste manier van aanbesteden. Bureau Twynstra Gudde concludeert dit in een onderzoek naar de manier waarop de digitalisering van geluidsbanden van de drie blindenbibliotheken is verlopen.
Van der Laan heeft het onderzoek donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd. De door Van der Laan aangestelde projectleider L. Welters schakelde voor de uitvoering van het project zijn eigen bedrijf MMC in, met medeweten van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Van der Laan zegt dat OCW al eerder maatregelen heeft genomen om dit soort praktijken tegen te gaan.
De belangrijkste conclusies van Twynstra Gudde lekten eind december al uit via het VPRO–radioprogramma Argos. Een eerdere uitzending over de kwestie en vragen uit de Tweede Kamer waren voor Van der Laan aanleiding om Twynstra Gudde de zaak te laten uitzoeken.
Projectleider Welters had de taak voor 1 januari 2004 de oude geluidsbanden van de drie blindenbibliotheken op cd–rom te laten zetten. Om 25.000 visueel gehandicapten op de hoogte te brengen van de verandering richtte Welters de stichting Stivor op. Deze moest de voorlichting gaan verzorgen.
Met deze stichting maakte hij zich schuldig aan belangenverstrengeling, aldus Twynstra Gudde. Het personeel voor het callcenter van Stivor werd geleverd door Welters’ eigen bedrijf MMC, alsmede apparatuur en software. De directeur van Stivor werd ook ingehuurd bij dit bedrijf, stelde het onderzoeksbureau vast. Europese aanbestedingsregels werden met voeten getreden. Welters meldde de belangenverstrengeling bij het ministerie.
Het ministerie heeft al eerder de regels voor de beoordeling van offertes en grote aankopen aangescherpt. Ook het toezicht door de auditdienst wordt beter.