„Overtuiging vraagt om offers”
De boeren zitten in de knel, het genderisme heeft verstrekkende gevolgen en de media geven over abortus een eenzijdig beeld. „Christenen kunnen leren van de Vroege Kerk. Ze spraken ook door wat ze deden.”
In het gebouw van Driestar Educatief in Gouda organiseerde Flying Eagle donderdag een avond met als thema ”Nederland in beroering”. Ruim honderd bezoekers bezochten de bijeenkomst. „Ons land en de wereld staan in brand. Rondom diverse thema’s zijn er zorgen. Wat is dan een juiste houding? Hoe sta je als christen in Nederland in een tijd van beroering?” vroeg voorzitter Slingerland in zijn openingswoord.
Melkveehouder Floor de Jong sprak over het thema ”Is er nog toekomst voor de landbouw?” Hij legde het verschil uit tussen korte en lange kringloop. CO2 die ontstaat door veehouderij geeft bij een gelijkblijvende veestapel geen klimaatverandering, zei De Jong. „De lange kringloop, het uit de grond halen van olie en steenkool, zorgt wel voor klimaatverandering.”
De toekomst voor de boeren ziet de melkveehouder somber in. Terwijl hij vorig jaar nog dacht dat de stikstofproblematiek oplosbaar zou zijn, denkt hij dat nu niet meer. „Het vertrouwen in een oplossing is weg. Onlangs besprak ik aan de keukentafel de toekomst van ons bedrijf, dat al meer als twee eeuwen in de familie is. Zullen we emigreren? De stemming viel fiftyfifty uit.” De nood is hoog, de overheidsbesluiten vallen De Jong zwaar. Toch wanhoopt hij niet. „Het gebed vermag veel.”
Laurens van der Tang, voorzitter van het Bijbels Beraad m/v, bepaalde de zaal bij ”Genderisme”, of, zoals hij verwoordde: het grote streven om de scheppingsorde zoals God die gegeven heeft stap voor stap ongedaan te maken. „Ondanks alles heeft God ons veel gelaten. Hoeveel waardering en dankbaarheid hebben we daar nog voor? God regeert nog alles door Zijn voorzienigheid. God liet ons paradijsbloemen, als de kinderzegen en de zondag. Tragisch is dat wat God ons liet, voor ons niet goed genoeg lijkt te zijn.”
Onreinheid
Dat mensen liefhebbers van zichzelf zijn, woorden van Paulus, ziet Van der Tang tot uitdrukking komen in het genderisme. „De mens moet zichzelf zijn. Gods Woord zegt: overgegeven tot onreinheid. De mens is zichzelf tot norm.”
Alle vormen van seksualiteit lijken tegenwoordig legitiem en daarbij geldt geen Bijbelse norm. Alles is goed, als de ander daar maar toestemming voor geeft. Van der Tang: „Het denken in onze tijd is dat seksualiteit de diepste kern van je bestaan is. Als dat zo is, dan zal de hele samenleving aangepast moeten worden. Deze manier van denken gaat ten koste van de vrijheid van godsdienst, meningsuiting en onderwijs. Iedereen krijgt met dit denken te maken. En we staan nog maar aan het begin.”
Echtscheidingen
Veel meer zorgen signaleert Van der Tang in eigen kring. Hij ziet dat het denken in de gereformeerde gezindte aan het veranderen is. „Onze gezinnen worden kleiner en de vrouwen werken buitenshuis. Het aantal echtscheidingen neemt in alle kerkverbanden toe, er is sprake van normalisering van homoseksuele relaties.”
Van der Tang pleit voor zelfonderzoek, verootmoedigen en zonden belijden. Ook ziet hij het belang van hechte gezinnen en families. „We kunnen leren van de Vroege Kerk. Christenen spraken niet alleen door wat ze zeiden, maar ook door wat ze deden en het feit dat ze anders waren.”
Kerken moeten volgens hem wel ruimte bieden aan kerkleden om over hun gevoelens kunnen spreken. Warme gemeenten die trouw zijn aan de waarheid zijn daarom belangrijk, stelt hij. „En het zal onvermijdelijk zijn dat we offers brengen voor onze overtuiging.”
Kees van Helden van ”Kies Leven” stelde dat de media bepalen wat mensen moeten vinden, ook ten aanzien van abortus. „Wie zegt dat abortus het doden van ongeboren leven is, kan op kritiek rekenen. Toch heb je als christen wel de taak en plicht om te reageren. In de media is sprake van ”strijd” bij abortusklinieken en kun je berichten tegenkomen over abortus die aantoonbaar niet correct zijn”, zei Van Helden. „De media geven een eenzijdig beeld. Bepalen zij wat wij moeten geloven? Als je niet opkomt voor wat je gelooft, kun je anderen in de steek laten. Door wel op te komen voor de waarheid kun je anderen juist bemoedigen. Vertel anderen wat je drijft.”