Debat hogere taks op vermogen „nog niet klaar”
Arbeid is sinds de eeuwwisseling steeds zwaarder belast in vergelijking met vermogen. Het is goed dat het kabinet inmiddels stappen heeft gezet om dat verschil terug te dringen, vindt ook de VVD.
Zodra echter de vraag op tafel komt of de belasting op rijkdom verder omhoog moet –zodat het tarief op arbeid wat naar beneden kan– begint het enthousiasme bij de verschillende fracties uiteen te lopen. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer met minister Kaag (Financiën) en staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) over twee rapporten over vermogensongelijkheid die vorig jaar zijn gepubliceerd.
PvdA en GroenLinks hebben de meest vergaande ideeën. „Alle alarmbellen gaan af bij de PvdA bij het lezen van de rapporten”, aldus PvdA-Kamerlid Nijboer. De linkse partijen willen onder meer een extra belasting invoeren voor mensen met veel spaargeld, huizen, aandelen of andere vormen van kapitaal. Verder vinden ze dat de vennootschapsbelasting omhoog moet.
Ook wat D66 betreft zou het kabinet meer moeten doen dan nu het geval is. „We zijn nog niet klaar zolang arbeid en kapitaal niet in gelijke mate worden belast”, vindt D66-Kamerlid Van Weyenberg. Volgens hem is dat evenwicht op dit moment nog niet bereikt.
CU-Kamerlid Grinwis is er ook voor om kapitaal en arbeid gelijk te belasten. „Iedere euro moet op dezelfde wijze worden belast, of die nu uit loon of rendement bestaat”, is zijn uitgangspunt. Op dat punt gaat het volgens Grinwis mis in het belastingstelsel. „Onze economie dreigde de afgelopen jaren af te glijden naar een rentenierseconomie.”
De VVD daarentegen is terughoudend om kapitaal zwaarder te belasten, maar is wel van mening dat het verschil met de belastingdruk op arbeid te hoog is opgelopen sinds de eeuwwisseling. „De VVD is niet doof en blind voor de maatschappelijke discussie”, aldus VVD-Kamerlid Idsinga. Het moet volgens hem toe naar een systeem waarin zo veel mogelijk op een evenwichtige manier belasting wordt geheven. Wat Idsinga betreft is die discussie nog „niet klaar”, en is de stip op de horizon een nieuw belastingstelsel.
Wat de SGP betreft zou de aandacht vooral uit moeten gaan naar de een procent allerrijksten. „Moeten we daar niet vooral op inzetten?”, vroeg SGP-Kamerlid Stoffer. Hij vreest maatregelen die slecht uit zullen pakken voor de gewone man en vrouw.