VS eisen opheldering over houding Jakarta
De Verenigde Staten hebben Indonesië om opheldering gevraagd nadat het land beperkingen had gesteld aan de buitenlandse hulpverlening op Sumatra.
Amerikaanse militaire eenheden die hulp naar de door vloedgolven getroffen streken brachten, kregen direct te maken met de beperkingen. Woensdag sommeerde Jakarta ook dat het Amerikanse marineschip Abraham Lincoln verder uit de kust moest gaan liggen. Het vliegdekschip is belangrijk bij de distributie van de Amerikaanse hulpverlening.
Een woordvoerder van het Witte Huis zei donderdagmorgen „opheldering te willen krijgen over wat dit betekent.” Hij zei dat de Amerikaanse militaire hulpverleners net als de civiele hulpverleners bezig zijn hulp te bieden aan mensen in nood in de regio. Daarom hopen de VS dat de Indonesische regering de hulpverlening blijft ondersteunen.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft vanuit Honolulu (Hawaï) admiraal Thomas Fargo naar Indonesië gestuurd om met de autoriteiten daar te spreken.
De Indonesische minister van Informatie, Sofyan Djalil, zei donderdagmorgen dat de maatregelen enkel worden genomen om de veiligheid van de hulpverleners te garanderen. Hij verwacht niet dat dit de hulpverlening hindert.
Jakarta heeft van de week laten weten dat de buitenlandse militairen voor eind maart, en het liefst zo snel mogelijk, moeten vertrekken. Volgens Fargo is het bij deze operatie hoe dan ook uiterst onwaarschijnlijk dat Amerikaanse militairen langer dan twee maanden in het gebied blijven, gelet op de duur van eerdere operaties voor noodhulp uitgevoerd door de Amerikaanse strijdkrachten.
De autoriteiten in het getroffen Atjeh willen overigens helemaal niet dat de buitenlandse militairen snel vertrekken. De vice-gouverneur van deze provincie, Azwar Abubakar, zei donderdagmorgen dat de buitenlandse militairen zo lang als ze nodig zijn welkom zijn. „Als ze ons willen helpen bij de wederopbouw en het duurt (bijvoorbeeld) twee jaar, dan is dat prima”, volgens Abubakar.
De Indonesische regering stuurt duizenden militairen extra naar Atjeh. Door de versterkingen komt het totale aantal militairen in de regio op bijna 50.000.
De troepen zijn uitsluitend voor de hulpverlening bedoeld, benadrukte een generaal van de strijdkrachten donderdagmorgen. Zij gaan het puin in de door vloedgolven verwoeste steden en dorpen opruimen. Volgens de generaal worden de manschappen niet ingezet in de strijd tegen opstandelingen die streven naar een onafhankelijk Atjeh.
Atjeh is al vele jaren het toneel van strijd tussen het regeringsleger en separatisten die Atjeh als islamitische staat willen afscheiden. Jakarta heeft onder meer bepaald dat hulpverleners die het binnenland in willen, alleen onder militaire escorte de kuststeden Banda Atjeh of Meulaboh mogen verlaten.
Zegslieden van hulporganisaties op Sumatra hebben verklaard nog geen last te hebben gehad van de maatregelen die in Jakarta eerder deze week werden afgekondigd.
Een zegsman van een Australische hulporganisatie vreesde wel dat het vertrek van buitenlandse militairen de distributie van hulpgoederen later in gevaar brengt. Veel goederen worden met buitenlandse militaire vliegtuigen aangevoerd en verspreid. Australië is een van de tien landen die naast Indonesië zelf militairen op Sumatra hebben.