PolitiekFVD

Waarom Hans van de Breevaart de SGP verruilt voor FVD

Van de confessionele SGP van Van der Staaij naar het seculiere FVD van Baudet. Het lijkt nogal een stap, maar niet voor dr. Hans van de Breevaart. „Bij de christelijke partijen mis ik het profetische geluid.”

Jakko Gunst en Gerard Vroegindeweij
3 February 2023 21:08Gewijzigd op 15 June 2023 13:27
Partijleider Thierry Baudet op het congres van Forum voor Democratie in november in Zaandam. beeld ANP, Robin Utrecht
Partijleider Thierry Baudet op het congres van Forum voor Democratie in november in Zaandam. beeld ANP, Robin Utrecht

Sinds november vorig jaar had het er al veel van weg dat Van de Breevaart en de SGP een heel eind op elkaar waren uitgekeken. Van de Breevaart, sinds 2019 in dienst bij het Wetenschappelijk Instituut van de partij, ging in die maand in op een uitnodiging van de jongerenafdeling van FVD.

In de kelder onder het Amsterdamse pand waarin FVD is gehuisvest gaf hij een lezing over politiek en cultuurchristendom, iets wat binnen de SGP tot treurnis leidde. „Onverstandig”, sprak partijvoorzitter Dick van Meeuwen onomwonden in de media.

Medio december volgde de aankondiging van Van de Breevaarts vertrek per eind januari en deze week onthulde hij op zijn LinkedIn-pagina wie zijn nieuwe werkgever is: FVD. Van de Breevaart wordt onder meer medewerker van de provinciale FVD-fractie in Noord-Holland. Ook gaat hij aan de slag bij het Renaissance Instituut, de denktank van de partij.

„Wetenschappelijk onderzoek doen”, zo omschrijft hij zijn toekomstige bezigheden daar. „Precies wat ik eerder ook al deed aan de Universiteit Leiden en voor de SGP.”

Ook de FVD in Zuid-Holland ziet wel wat in Van de Breevaart: de provinciale afdeling gunde hem de negende plek op de kandidatenlijst voor de komende Statenverkiezingen. Hoewel die plek geen reëel zicht biedt op een Statenzetel, is Van de Breevaart toch vastbesloten van plan mee te doen met de FVD-campagne. „Ik heb er zin in”, verzekert hij.

19025324.JPG
Hans van de Breevaart. beeld Cees van der Wal

Waarom gaat u weg bij de SGP?

„Tussen mij en de partijtop was een verschil van mening ontstaan over FVD en dan met name over de bijdrage die deze partij levert aan het publieke debat in Nederland. Ik waardeer die inzet positief en behield me graag het recht voor daar uiting aan te geven. Dat liet zich bij nader inzien moeilijk verenigen met mijn werkzaamheden voor de SGP. Vandaar mijn besluit.”

Wat geeft u het vertrouwen dat FVD en u bij elkaar zullen passen?

„Inhoudelijk kan ik me uitstekend vinden in de lijn van de partij. Het kabinet voert een beleid dat voor te veel mensen in ons land desastreus uitpakt. Denk aan het effect van de genderideologie op onze samenleving en de almaar stijgende energiekosten als gevolg van het klimaatbeleid. Of aan de inflatie in het algemeen door het feit dat wij opdraaien voor de schulden van Zuid-Europa. Denk aan het lot van de boeren die dreigen te worden weggesaneerd als gevolg van het Naturabeleid zoals dat vanuit Brussel wordt gedicteerd. Voor de manier waarop FVD oppositie voert tegen dat alles, heb ik veel respect.”

FVD is inmiddels flink weggezakt in de peilingen. Betreedt u met deze carrièrestap geen zinkend schip?

„FVD is inmiddels een vaste waarde binnen het politieke bestel. De partij kan rekenen op een aanzienlijke achterban en bovendien blijkt steeds vaker dat ze met haar kritiek de tijd vooruit is. Het wachten is op het moment dat FVD daarvoor ook de credits krijgt in de vorm van stemmenwinst.”

Omstreden uitingen van Baudet en het opduiken van antisemitische geluiden binnen FVD waren de afgelopen jaren voor veel mensen juist reden om de partij te verlaten. Schrikt dat u niet af?

„Van antisemitisme binnen de partij heb ik niets gemerkt. En wat Baudets uitingen betreft, in mijn ogen getuigen die juist van een groot urgentiebesef. De weg die de politiek met onze samenleving is ingeslagen, is desastreus. Om dat aan de kaak te stellen, moet je soms zware woorden gebruiken. Daar ontkom je niet aan.”

Nederland telt drie christelijke partijen: CDA, ChristenUnie en SGP. Waarom kiest u als christen dan uitgerekend voor het seculiere FVD?

„Bij het CDA, de ChristenUnie en de SGP mis ik het profetische geluid. De huidige politiek is compleet in de ban van de progressieve agenda. Daar past geen opstelling bij die zeer constructief is, maar een stijl van politiek bedrijven die meer getuigend van karakter is.”

Veel jonge christenen dubben in het stemhokje over hun keus. Uw stap naar FVD maakt het er voor hen niet makkelijker op.

„Ik betwijfel of er onder jonge christenen sprake is van verwarring. Zie hun uitingen op sociale media. Ze lijken juist uitstekend in staat uiting te geven aan hun voor- en afkeuren. Overigens sluit ik niet uit dat mijn overstap jongeren die toch al sympathiek stonden ten opzichte van FVD zal bevestigen in hun opstelling.”

Hebt u voor uw overstap aangegeven welke grenzen u stelt? En met welke FVD-standpunten u zich straks in geen enkel opzicht kunt verenigen?

„Zo negatief zit ik er helemaal niet in. Ik ben juist positief verrast door het feit dat de partij kennelijk openstaat voor de input van christelijke denkers zoals ik. Dus nee, over die grenzen hebben we het niet gehad.”

In het abortus- en euthanasiedebat kiest FVD voor het zelfbeschikkingsrecht. Daarmee kunt u als orthodox christen toch niet uit de voeten?

„Binnen de partij zijn er juist veel mensen die twijfelen aan de noodzaak van dat zelfbeschikkingsrecht. Baudet is er daar één van. Volgens hen is het recht op leven van ongeboren kinderen juist veel belangrijker. En zij beseffen dat de roep om actieve levensbeëindiging vooral te maken heeft met toenemende eenzaamheid in ons land. Ik zie daarin grote overeenkomsten met de benadering die de SGP kiest.”

Wat is uw reactie op de stelling: Christenen die overstappen naar niet-christelijke partijen werken mee aan het om zeep helpen van christelijke politiek.

„Die stelling veronderstelt dat christelijke politiek zich beperkt tot partijen die zich ook expliciet als christelijk presenteren. Dat is natuurlijk niet het geval. Binnen FVD wordt veel positieve waarde gehecht aan de joods-christelijke wortels van onze beschaving. De partij probeert dat te vertalen in haar eigen standpunten en de manier waarop ze dat doet, is wat mij betreft eveneens legitiem.

In het algemeen zie ik in de opkomst van het rechts-populisme en in de hang onder de jeugd naar een zekere vorm van conservatisme juist een versterking van het christelijke geluid tegenover de anti-christelijke tendensen in de huidige politiek.”

Meer over
SGP

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer