Bezoekers van de TVG-cursus volgen drie jaar lang theologische colleges
Ondergedompeld worden in de theologie van de Bijbel. Dat is waar de bezoekers van de cursus Theologische Vorming Gemeenteleden (TVG) naar op zoek zijn. „Je wordt stilgezet bij dingen waarvan je nog nooit gehoord hebt.”
Het is zaterdagochtend, negen uur. In wijkgebouw De Arendshof van de hervormde gemeente Putten zijn de meeste cursisten aangekomen. Vóór de zo’n twaalf cursisten van jaargroep drie staat ds. W.C. Polinder, hervormd predikant in Putten en docent Oude Testament. Vandaag begint hij met de behandeling van het boek Ezechiël.
De cursisten zitten er klaar voor. Voor hen op tafel ligt een aantal lijvige boekwerken. Al drie jaar lang komen ze één keer in de twee weken naar Putten om daar de cursus te volgen. Op de eerste verdieping van de Arendshof zitten de eerste- en tweedejaars. Ook in Gouda, Middelharnis en Rijssen vindt er deze ochtend de TVG-cursus plaats, die georganiseerd wordt door de Gereformeerde Bond.
Weerbaar
„De profeet Ezechiël kreeg moeilijke opdrachten van God”, begint ds. Polinder de les. „Zo moest hij kloppend op zijn heup door de stad lopen. Als iemand dat vandaag de dag zou doen, zouden we ons afvragen of diegene wel goed bij zijn hoofd is. De betekenis van Ezechiëls naam is ”God maakt sterk”. Die sterkte had hij wel nodig in de uitvoering van zijn opdrachten.”
Als de eerste vier hoofdstukken zijn besproken, breekt de pauze aan. Een van de cursisten is Rijndert Blotenburg (41). Hij begon aan de cursus omdat hij op zoek was naar geestelijke verdieping. „Hier wordt je weerbaar gemaakt voor de maatschappij. Het is goed voor je persoonlijke vorming. De vakken die aangeboden worden, belichten een onderwerp van verschillende kanten. Je wordt stilgezet bij dingen waarover je nog nooit hebt gehoord. De cursus helpt mij in de contacten die ik heb met collega’s en mensen om mij heen. Je leeft in een seculiere samenleving, dan is het fijn als je het geloof uit kunt leggen.”
Na de pauze is er een les dogmatiek die wordt gegeven door ds. M.J. Schuurman, hervormd predikant in Oldebroek. Het thema ”kerk” staat op de planning. „Wat is kenmerkend voor onze samenleving en hoe verhoudt de kerk zich daartoe?”, vraagt ds. Schuurman aan de cursisten. „In de twintigste eeuw is de plek van de kerk in de samenleving een van de meest bediscussieerde onderwerpen geweest. De kerk heeft een unieke plek. Jong en oud, bankdirecteur en iemand die van een uitkering leeft, komen daar samen. Waar kom je dat nog tegen?”
Wals
Het laatste vak van deze ochtend is missiologie, dat gegeven wordt door dr. J. Kommers. Het woord ”secularisatie” valt regelmatig. „Het grote verhaal over God en alles wat daarmee samenhangt, is passé, volgens onze samenleving. Het leven wordt gevierd en begrafenissen worden opgeleukt. Het seculiere denken is de kerk binnengedrongen. Het komt als een wals over onze gezinnen en gemeenten heen. We hebben echter een God Die leeft en een betrouwbaar kompas: Gods Woord. Laten we als gemeente en persoonlijk Jezus volgen.”
De lessen zijn voorbij, de boeken worden ingepakt. Het echtpaar Klaas Jan (57) en Janneke (60) van de Kamp was al jarenlang van plan de cursus te volgen, maar de tijd ontbrak. „De kinderen zijn intussen de deur uit en net voor de coronapandemie zijn we aan de cursus begonnen. We verlangen meer kennis van de Bijbel te krijgen. Bij het vak dogmatiek leer je in mensentaal te verwoorden wat je nu eigenlijk gelooft. En door de vakken Oude Testament en Nieuwe Testament ga je veel lijnen in de Bijbel zien. Als groep trek je nauw met elkaar op en zijn er mooie gesprekken. Dat is heel leerzaam.”