Maandelijkse cursus Geestelijke Vorming in Middelharnis biedt verdieping
Het is koud, deze donderdagavond. Het weerhoudt de bezoekers van de Cursus Geestelijke Vorming niet om naar de lezing van ds. W. Meijer in de Rehobothkerk te Sommelsdijk te komen. Op zoek naar verdieping.
Langzaamaan stroomt het zaaltje in de hersteld hervormde kerk van Middelharnis-Sommelsdijk vol. Bij de ingang zit N.A. Bakker-van Spronsen achter een tafel met daarop een geldkistje. Het cursusgeld bedraagt 4 euro per avond.
Achterin de zaal hebben twee jonge mannen –John en Marco– plaatsgenomen. Ze zijn afkomstig uit Nieuwerkerk en Oosterland en lid van de Hersteld Hervormde Kerk. „We komen hier al zo’n vijf jaar. Het is interessant en er wordt een onderwerp uitgediept waar je normaal gesproken niet zo snel bij stilstaat. Door de vragen die na de pauze gesteld worden, zie je wat er leeft onder de andere bezoekers”, zegt John.
Kwart voor acht tikt een lid van de stuurgroep op de microfoon. Inmiddels hebben zo’n zeventig mensen hun plekje gevonden. De leeftijd van de meeste bezoekers is boven de vijftig, een handjevol is jonger.
Toerusting
Al zo’n dertig jaar vindt maandelijks de Cursus Geestelijke Vorming plaats. Het doel is om „jong en oud toe te rusten voor dogmatische, pastorale en ethische problemen waarvoor men in de hedendaagse maatschappij komt te staan”, zo vermeldt de website van de cursus.
De sprekers die door de stuurgroep worden uitgenodigd, zijn afkomstig uit de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), de Hersteld Hervormde Kerk (HHK), de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en de Gereformeerde Gemeenten (GG).
Deze avond is ds. Meijer, hervormd predikant in Gameren, de spreker. Het thema van zijn lezing is ”Het verlangen naar het nieuwe Jeruzalem”.
Maakbaarheid
Verlangen we eigenlijk wel naar het nieuwe Jeruzalem, vraagt ds. Meijer zich af. „En waar komt het gemis aan verlangen door? Is dat te wijten aan de welvaart en de maakbaarheid van ons leven? Ik geloof het ten dele. Ligt het ook niet hieraan, dat dit verlangen te weinig gevoed wordt vanuit de prediking? Het Woord moet hierover opengaan, dan bloeit het uitzien op.”Ds. Meijer vervolgt zijn lezing met het beschrijven van het nieuwe Jeruzalem vanuit Openbaring 21 en 22. „Johannes ziet de stad neerdalen uit de hemel. Dat is de bruid van het Lam. Gods Zoon kan niet zomaar met een vrouw trouwen. Dat moet een reine vrouw zijn. Van de bruid wordt getuigd dat ze de heerlijkheid Gods heeft. De Bruidegom Zelf heeft haar dat gegeven.”
„Zien we intussen al een beetje uit naar het nieuwe Jeruzalem?”, besluit ds. Meijer zijn lezing. „Jezus wil ons als Zijn bruid hebben. De hemelse Vader wil mensen door Zijn vergevende liefde reinigen en schitterend nieuw maken als bruid voor Zijn Zoon.”
Wel Thuis
In de pauze wordt er koffie geschonken. Een van de bezoekers is Joke, afkomstig uit Dirksland, waar ze lid is van de gg. Ze bezoekt al jaren de lezingen. Wat haar hier brengt? „Een stukje verdieping. Vaak komen er onderwerpen aan bod die normaal gesproken zondags in de kerk niet zo uitdiept worden. Daarnaast is het goed om doordeweeks bezig te zijn met Gods Woord. En ik vind het fijn om hier verbondenheid te voelen met mensen uit andere kerkelijke gemeenten.”
Na de pauze beantwoordt ds. Meijer een drietal vragen die schriftelijk ingediend zijn. Hij eindigt de avond met gebed. Daarna wenst hij de bezoekers een wel Thuis toe. Het zijn woorden die deze avond een bijzondere lading hebben gekregen.
Serie Christelijke cursus
Dit is het eerste deel in een serie over cursussen in kerkelijk Nederland. Waar gaan ze over en door wie worden ze bezocht? Volgende week donderdag deel 2.