Kerk & religie

Protestants Almelo sluit kerken

De protestantse gemeente in Almelo stoot zeer waarschijnlijk drie van haar vier „vierplekken” af. Vanaf 2025 maakt ze dan alleen gebruik van de Grote Kerk en het naastgelegen ontmoetingsgebouw De Schouw.

Van onze correspondent
2 February 2023 16:23Gewijzigd op 3 February 2023 14:54
De Grote Kerk in Almelo. beeld RD, Anton Dommerholt
De Grote Kerk in Almelo. beeld RD, Anton Dommerholt

Dat is de voorlopige uitkomst van een bezinningsproces onder het motto ”Loslaten en opnieuw beginnen”. De algemene kerkenraad nam afgelopen maand een voorgenomen besluit over de reorganisatie. De komende weken worden de wijkgemeenten en wijkkerkenraden, die al vanaf het begin bij het proces betrokken zijn, daarover gehoord. Daarna volgt een definitief besluit.

De protestantse gemeente, die ruim 3000 leden telt, kampt met krimp in ledental, het aantal kerkgangers, bestuurskracht en inkomsten. De kerkenraad wil met de herstructurering „in één keer een grote stap zetten om niet allerlei tijd en energie te verliezen aan tussenstappen”.

Uitgangspunt van de reorganisatie is dat de post uitgaven in 2025 maximaal 312.000 euro mag bedragen, waarvan hooguit 40.000 euro voor gebouwen. Minimaal de helft van de inkomsten moet worden besteed aan pastoraat (met 1,85 fte aan predikantsplaatsen).

De Grote Kerk, een rijksmonument met „de uitstraling en aantrekkingskracht van een stadskerk”, wordt intern verbouwd voor multifunctioneel gebruik. De stichting Vrienden van de Grote Kerk is bereid een flink deel van haar vermogen te investeren in verduurzaming en aanpassing van het kerkgebouw en wil ook in de toekomst exploitatie en onderhoud voor haar rekening nemen.

Uiterlijk in 2025 komen drie vierplekken te vervallen. De Pniëlkerk en de kerkzaal van wijkgemeente Noach in wijkgebouw De Schelf worden verkocht. De Bleekkerk is eigendom van de Vereniging van Vrijzinnig Godsdienstigen; daarvan wordt de huur opgezegd.

In de nieuwe opzet blijven aandacht en ruimte voor de verschillende stromingen in eredienst en pastoraat, aldus de algemene kerkenraad. „We zien pluriformiteit niet als probleem, maar als kracht. De diversiteit aan spiritualiteit- en geloofsbelevingen is wezenlijk en kostbaar.”

In het bezinningsproces is ook gelet op het behoud van „het confessioneel-evangelisch geluid”. Op korte termijn wordt een professionele kracht, kerkelijk werker of predikant, aangesteld voor de kinderen en jongeren in de gemeente.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer