Negen mensen in Nederland opgepakt om plofkraken in Duitsland
In Nederland zijn maandag negen mensen opgepakt, omdat ze verantwoordelijk worden gehouden voor meer dan vijftig plofkraken in Duitsland. Daarbij zouden ze 5,2 miljoen euro hebben buitgemaakt. De autoriteiten in de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg hebben de resultaten van de politieactie donderdag bekendgemaakt. In die zuidelijke deelstaten waren de meeste plofkraken.
Volgens de Nederlandse politie komen de verdachten onder meer uit Roermond, Echt, Utrecht, Amersfoort en Soesterberg. Vijftien gebouwen zijn doorzocht, met hulp van de Landmacht. In Roermond vond de politie explosieven, die tot ontploffing zijn gebracht. Bij de politieactie maandag zijn tienduizenden euro’s contant geld, vermommingen en luxe horloges en kleren in beslag genomen.
In totaal heeft Duitsland twaalf verdachten op het oog. Tegen de drie anderen is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. Duitsland heeft om de overlevering van de negen arrestanten gevraagd. Duitsland verwacht dat ze binnen drie maanden overgeleverd zijn.
De verdachten zijn 25 tot 41 jaar. Het gaat om mensen uit Nederland, Marokko, Afghanistan, Turkije en Roemenië. Volgens de Duitse autoriteiten heeft Nederland in de afgelopen jaren veel maatregelen genomen om plofkraken te voorkomen, en wijken de criminelen daarom uit naar Duitsland.
Een garage in Roermond zou het hoofdkwartier van de bende zijn geweest. Van daaruit zouden ze steeds op strooptocht zijn gegaan. De plofkrakers waren volgens justitie in Duitsland heel professioneel en rücksichtslos. Ze gebruikten geen gas, zoals plofkrakers vroeger, maar vaste explosieven om de geldautomaten op te blazen. Binnen een paar minuten was de plofkraak afgerond. Ze gebruikten na de explosies razendsnelle auto’s om uit handen van de politie te blijven. Vanwege het gevaar worden de arrestanten bij tien gevallen ook verdacht van poging tot moord of doodslag.
De reeks plofkraken begon in november 2021. In Beieren zouden ze 34 plofkraken hebben gepleegd „waarvan 31 succesvol waren”. Baden-Württemburg houdt ze verantwoordelijk voor zeker 17 explosies. Ook in de deelstaat Thüringen zouden ze hebben toegeslagen. De meest recente explosie vond plaats op 19 januari van dit jaar. De schade aan de bankgebouwen wordt op 6,5 miljoen euro geschat.
Duitsland noemt de actie een „zeer belangrijke slag tegen georganiseerde misdaad” en een „uitstekend onderzoeksresultaat”.