Weer flinke vertraging van oplevering stikstoffabriek Zuidbroek
Opnieuw is er grote vertraging in de oplevering van de stikstoffabriek in het Groningse Zuidbroek. De installatie zal nu pas op 1 oktober volledig gebruiksklaar zijn, meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). Hij noemt de nieuwe vertraging „zeer teleurstellend”.
De fabriek is bijna klaar, maar „sinds december hebben geen significante vorderingen bij de bouw plaatsgevonden”, heeft Gasunie aan Vijlbrief laten weten. Dat de bouw van de fabriek nu weer vertraging oploopt, heeft volgens Gasunie geen gevolgen voor de gaswinning in de provincie. Dat komt onder meer omdat de vraag naar gas gedaald is, door de hoge prijzen en de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Bestaande stikstofinstallaties kunnen daarbij in voldoende mate in de vraag naar stikstof voorzien, aldus Gasunie.
Air Products verwacht dat de bouwwerkzaamheden in het voorjaar zullen zijn afgerond. Gedurende de zomermaanden wordt de installatie vervolgens getest, waarna de fabriek in het najaar gereed moet zijn. Oorspronkelijk zou de stikstoffabriek begin vorig jaar worden opgeleverd.
Begin dit jaar beëindigde dat bedrijf het contract met bouwer van de fabriek Ballast Nedam nog plotseling, terwijl de installatie op dat moment voor 97 procent was voltooid. Na de contractbreuk met Ballast Nedam werd 150 bouwvakkers de toegang tot het bouwterrein ontzegd. Een week eerder gebeurde dat ook al. Volgens Air Products was Ballast Nedam bepaalde afspraken niet nagekomen. Het bouwbedrijf spreekt dat tegen.
Air Products meldt nu dat het extra maatregelen treft om de bouw van de fabriek te voltooien, zoals het aantrekken van extra personeel. Een personeelstekort was een van de redenen waarom de bouw eerder al vertraging opliep. Zowel nieuwe als oude onderaannemers zijn betrokken bij de voltooiing van de fabriek. Ballast Nedam hoort daar niet bij.
Vijlbrief noemt het handelen van Air Products en Ballast Nedam Industriebouw in een brief aan de Tweede Kamer donderdag „onprofessioneel”. Hij voegt eraan toe: „Het is onvoorstelbaar dat zij een project van groot nationaal belang zo uit de hand laten lopen.”
Het project werd in 2018 door Gasunie uitbesteed aan Air Products. De fabriek moet geïmporteerd gas geschikt maken voor Nederlandse cv-ketels en fornuizen door de toevoeging van stikstof. Dat moet het mogelijk maken om de gaswinning in Groningen definitief te beëindigen.