Projectontwikkelaars: stilstand bouw leidt tot uittocht vaklieden
Als de bouw grotendeels stil komt te liggen, dreigen veel vaklieden de sector te verlaten waardoor oplossingen voor de krappe woningmarkt nog verder uit zicht raken. Dat betoogt directeur Jan Fokkema van de branchevereniging voor projectontwikkelaars NEPROM. De woningbouw moet volgens hem zoveel mogelijk doorgaan, ondanks de dip in de huizenprijzen en de moeilijkheden die projectontwikkelaars en bouwers daardoor ondervinden.
„Kopers zijn terughoudender bij nieuwbouwwoningen en institutionele beleggers als verzekeraars en pensioenfondsen zijn ook voorzichtiger door de hogere rente. Iedereen houdt op dit moment zijn kruit droog, maar de gekte van afgelopen jaren kan zo weer terugkeren”, zegt Fokkema in een reactie op een rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). „Ontwikkelaars wachten dan af, waardoor bouwbedrijven hun orderportefeuilles ook steeds verder zien teruglopen. Dan kan het gebeuren dat veel mensen afvloeien, en we hebben bij de financiële crisis gezien dat je die niet zomaar terug hebt.”
Het EIB rekent dit en volgend jaar op een terugval in het aantal nieuw gebouwde woningen, doordat een stijging van de rentes en bouwkosten samenvallen met een daling van de huizenprijzen.
Fokkema ziet die omslag op de woningmarkt ook, maar volgens hem blijft behoefte aan nieuwe woningen „in de basis” nog altijd aanwezig. Dat komt ook doordat de Nederlandse economie in de kern gezond is, met bijvoorbeeld een lage werkloosheid. Mede daarom ondersteunt NEPROM ook de ambitieuze doelen van woonminister Hugo de Jonge, hoewel de bouwdoelstellingen „op de korte termijn waarschijnlijk niet worden gehaald”.
Om de bouw draaiende te houden pleit Fokkema voor meer „flexibiliteit” in het bouw- en woonbeleid van het kabinet en gemeenten. Zo zou het volgens hem goed zijn om tijdelijk niet al te streng te kijken naar de door minister De Jonge gewenste verhoudingen tussen nieuwe woningen in het goedkopere en duurdere segment. Hij oppert daarnaast dat het Rijk met garanties risico’s kan wegnemen bij projectontwikkelaars of beleggers met een premie kan verleiden vaart te maken met nieuwbouwplannen. Ook zou een groter fonds voor starters kunnen helpen om een langdurige dip in de bouw te voorkomen.