Overschot van vloeibaar gas dreigt
Europa steekt miljarden in de bouw van terminals voor vloeibaar gas (lng), terwijl sommige al voor 2030 niet meer nodig zijn voor de energievoorziening in de EU.
Dat zeggen energie- en klimaatexperts donderdag in Het Financieele Dagblad. Lidstaten investeren volgens de krant zonder overleg en masse in deze terminals om de weggevallen import van Russisch gas te compenseren. Daardoor dreigt een lng-overschot in Europa. Dat kan financieel nadelig uitpakken voor energiebedrijven en klimaatdoelen komen in gevaar.
Ook staatsbedrijf Gasunie, de belangrijkste investeerder in Nederlandse lng-terminals, zegt dat er „te weinig coördinatie op Europees niveau” is, aldus een woordvoerder. Volgens het staatsbedrijf werkte de Europese gasmarkt tot voor kort louter via marktmechanismen en is overleg tussen lidstaten daarom matig georganiseerd. Gasunie volgt zelf de lng-plannen van andere lidstaten „zo goed mogelijk” om desinvesteringen te voorkomen.
Gasprijs
De Europese gasprijs is woensdag verder gedaald, mede door de verwachting dat er zachter weer aankomt in Europa waardoor minder gestookt hoeft te worden. De prijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs is nu al drie dagen op rij aan het dalen. Sinds begin dit jaar is sprake van een daling met circa een kwart.
De prijs per megawattuur zakte woensdag met circa 3 procent tot 56,50 euro. Naast de verwachting voor milder winterweer wordt ook gerekend op grotere importen van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) omdat een belangrijke Amerikaanse exportterminal bezig is weer op te starten. Ook nemen de gasleveringen via pijpleidingen uit Noorwegen toe, na eerder gedaald te zijn vanwege onderhoudswerkzaamheden.
Geprofiteerd
Het Duitse energieconcern RWE heeft vorig jaar flink geprofiteerd van de hogere gasprijzen. Mede daardoor kwam de operationele winst uit op 6,3 miljard euro, fors meer dan de 3,7 miljard euro in het voorgaande jaar.
Daarbij kwam de winst ruim een kwart (26 procent) hoger uit dan de winstverwachting die het concern eerder bekendmaakte. RWE, de grootste leverancier van elektriciteit in Duitsland, maakte woensdag zijn voorlopige jaarcijfers bekend. Behalve door de hogere energieprijzen, werd de winst ook gestuwd doordat de elektriciteitscentrales meer werden gebruikt. Windenergie leverde juist minder op.