Ook het verpleeghuis heeft baat bij slimme technologie van SWYCS
Een printer die nieuwe inkt bestelt als die bijna op is of een kantoor waar vanzelf een raam opengaat omdat een sensor een tekort aan frisse lucht registreert: het zijn slimmigheden van het Zeeuwse bedrijf SWYCS.
SWYCS, gevestigd in Middelburg, is gespecialiseerd in het leveren van slimme oplossingen voor bedrijven en organisaties, gestoeld op het zogeheten internet of things (internet der dingen), kortweg IoT.
Onder IoT vallen alle apparaten die op het internet zijn aangesloten: ‘slimme’ apparaten zoals webcam, koelkast, thermostaat, printer, verlichting en auto. Zijn apparaten niet slim, dan kunnen die vaak slim gemaakt worden door het toevoegen van een meter of sensor.
Dankzij IoT is tegenwoordig veel mogelijk, legt directeur René Riemens van SWYCS uit. „Veel van wat er in gebouwen van onze klanten gebeurt, kunnen wij draadloos monitoren en aansturen. De sensoren die wij leveren, registreren bijvoorbeeld welke ruimtes in een kantoor in gebruik zijn en welke niet, en ze registreren het energieverbruik.”
Doelmatiger
Dat kan enorme voordelen opleveren. Riemens: „Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat ruimtes in jouw gebouw niet langer worden verwarmd als daar niemand aan het werk is. Gebouwen worden dankzij IoT efficiënter en doelmatiger benut, waardoor je als bedrijf of organisatie kosten bespaart en duurzamer opereert. En die behoefte aan besparing neemt snel toe nu de vierkantemeterprijs van gebouwen stijgt.”
Bij SWYCS werken zeventien mensen. Het bedrijf groeit snel: een halfjaar geleden waren het er nog zeven. SWYCS rekent onder meer de gemeente Utrecht, Wageningen University & Research, de Zeeuwse zorginstelling SVRZ en de Belgische organisatie VDAB tot haar klanten.
Het internet of things is een snel groeiende technologie, weet Riemens, die bijvoorbeeld ook nuttig is voor verpleeg- en verzorgingsinstellingen. „Als onze sensoren registreren dat een bewoner zes keer per nacht naar de wc gaat, kan dat wijzen op een blaasontsteking. Als de koelkast of de slaapkamer niet meer wordt gebruikt, eet de bewoner misschien niet meer of lijdt hij aan slapeloosheid. Welzijn en comfort voor gebruikers staan centraal.”
In het moderne, in augustus vorig jaar in gebruik genomen kantoor werken ontwikkelaars aan de software voor IoT. Op schermen wordt bijgehouden of de oplossingen voor klanten beschikbaar zijn en correct werken. In 2022 verrichtten de sensoren van SWYCS daartoe bij de klanten 517 miljoen metingen.
De sensoren maakt SWYCS niet zelf, maar koopt deze in. De gateways –de kastjes met antennes waar de sensoren hun data aan doorgeven– worden in Middelburg ontwikkeld en laat het Zeeuwse bedrijf maken in een fabriek in Maleisië. Elke klant van SWYCS heeft zo’n gateway, die gekoppeld is aan de IT-infrastructuur van de klant.
Gevoel
Geven die sensoren mensen niet het gevoel dat ze constant in de gaten worden gehouden?
„Stellig niet”, antwoordt directeur Riemens. „Dat zou misschien wel het geval zijn als de sensoren ook camera’s hadden, maar die van ons zijn daar niet mee uitgerust.”
Riemens’ bedrijf loopt goed. „Onze omzet verdubbelde vorig jaar ten opzichte van 2021 en we verwachten ook in 2023 goed te draaien.”
Van de coronaperiode had SWYCS weinig last. Die leverde juist extra groei op. „Toen de mensen weer naar hun werk mochten, profiteerden wij van een toenemende vraag naar sensoren. Bedrijven wilden bijvoorbeeld zeker weten dat de anderhalvemeterregel correct werd nageleefd of dat de kantoren goed werden schoongemaakt.”
Het bedrijf kijkt optimistisch naar de toekomst, ook al opereert het in een concurrerende markt. Riemens: „Het is tot op zekere hoogte nog wel een nichemarkt. Je ziet wel nieuwe bedrijven opkomen, die willen meeliften op de groeiende vraag naar slimme IoT-oplossingen, maar ons bedrijf heeft in deze complexe materie best wel een voorsprong. Dat geeft vertrouwen.”