Servië eens met plan om conflict met Kosovo te bedaren
De Servische president Aleksandar Vucic zegt zich bereid in te stemmen met het Duits-Franse plan om de relaties te normaliseren met zijn buurland Kosovo, een voormalige Servische provincie die zich onafhankelijk heeft verklaard.
„Als de keuze erin bestaat dat we sancties opgelegd krijgen of dat we accepteren dat Kosovo lid van de Verenigde Naties wordt, dan kies ik voor de weg van het compromis, hoe omstreden dat ook mag zijn”, klonk het maandagavond op een persconferentie.
Westerse onderhandelaars hebben Servië twee opties gegeven: ofwel het plan accepteren ofwel de stopzettingen aanvaarden van onderhandeling om tot de Europese Unie toe te treden. Die tweede optie impliceert het verlies van buitenlandse investeringen.
Kosovo, dat tegenwoordig bijna uitsluitend wordt bewoond door etnische Albanezen, is sinds 2008 onafhankelijk. Servië erkent de onafhankelijkheid van zijn voormalige provincie niet en claimt het grondgebied van Kosovo voor zichzelf.
Eind 2022 liepen de spanningen tussen etnische Serviërs en Albanezen in het noorden van Kosovo weer op na de arrestatie van een voormalige politieagent van Servische afkomst op beschuldiging van het aanzetten tot aanvallen op ambtenaren van de verkiezingscommissie. Daarop wierpen Serviërs op een tiental plekken in de regio barricades op en blokkeerden de toegangswegen naar twee grensovergangen naar Servië.
Het Duits-Franse voorstel bepaalt onder meer dat Servië en Kosovo elkaar niet formeel zouden erkennen, maar wel de huidige grenzen accepteren. Ook zou Servië ermee moeten stoppen om de toetreding van Kosovo tot internationale organisaties zoals de Verenigde Naties te dwarsbomen.
Er is echter nog niets beslist, voegde Vucic eraan toe. Uiteindelijk zullen het Servische parlement en „misschien het volk” moeten beslissen.