Zal het laatste bastion van monetair verstand, Kansas City, vallen?
Deze maand verlaat Esther George de Federal Reserve (Fed). Ik weet het, dat nieuws gaat over de centrale bank in de Verenigde Staten (VS). Waarom ik het daarover heb in een Nederlandse krant? Ik hoop dat de lezer de reden wil weten en mij het voordeel van de twijfel gunt.
George is sinds 2011 president van de regionale centrale bank in de Amerikaanse stad Kansas City. De VS kennen van oudsher twaalf regionale centrale banken. De aanvoerders ervan zijn automatisch lid van het machtige rentecomité van de Fed.
Van die twaalf regionale centrale bankenpresidenten hebben er elk jaar vijf stemrecht in dat comité; de andere zeven doen wel mee maar beslissen niet over de rente. Wie wanneer mee mag stemmen, is geregeld in een schema. Esther George is sinds 2011 twee jaren stemgerechtigd geweest, wat betekent dat ze gedurende zestien vergaderingen mee kon bepalen welke monetaire koers de VS zouden varen.
En dat heeft ze op een bijzondere manier gedaan. In de helft van die bewuste vergaderingen heeft ze namelijk tegen de genomen besluiten gestemd. Dat iemand binnen het rentecomité tegenstemt, is op zich al iets wat niet vaak voorkomt. Dat iemand de helft van de tijd dat doet, valt in de categorie ‘ongekend’. George was tegen het steeds meer geld bijdrukken. Dat was onverantwoord beleid, vond ze.
Er zit blijkbaar iets in het drinkwater in Kansas City, waardoor centrale bankiers die daarvandaan komen, monetair gezond verstand tentoonspreiden. Georges voorganger bij de regionale centrale bank, Thomas Hoenig, was namelijk ook al iemand die tegen de monetaire stroom in zwom. In 2010 slaagde hij erin tijdens álle vergaderingen van het rentecomité tegen te zijn. De reden was dezelfde als bij George: renteverlagingen en nog meer geld bijdrukken was geen goed beleid met het oog op de toekomst.
Dat soort monetair gezond verstand is helaas in toenemende mate een schaars goed, niet alleen in de VS maar in de wereld als geheel. Met het vertrek van George – zij is onlangs 65 geworden en moet dan volgens de Fed-regels stoppen – krijgt de regionale centrale bank in Kansas City binnenkort dus een nieuwe president. Ik ben benieuwd of Kansas City het laatste bastion van monetair verstand blijft. Dat is tegenwoordig meer dan ooit broodnodig.
En ik zal elk jaar een centrale bankier in de wereld uitzoeken om de Esther George Prijs voor het gebruik van gezond monetair verstand, virtueel uit te reiken.
De auteur is hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer.